Yhdistynyt Kuningaskunta toivoo joustavampaa Euroopan unionia

06.11.2013

Yhdistyneen Kuningaskunnan Suomen suurlähettiläs Matthew Lodge puhui Euroopan unionin mahdollisuuksista sekä Britannian ja pohjoismaiden eri EU-näkemyksistä yleisölle avoimella Studia Generalia luennolla.

Suurlähettiläs Matthew Lodge viihtyy Suomessa ja on sitä mieltä, että Suomella ja Britannialla on paljon yhteistä.

​Viime aikoina mediassa on puhuttu hyvin negatiiviseen sävyyn Yhdistyneen Kuningaskunnan suhtautumisesta Euroopan unioniin. Otsikoissa on ollut muun muassa pääministeri David Cameronin aiemmin tänä vuonna pitämä EU-puhe, jossa hän toi esiin maan mahdollisen EU-kansanäänestyksen vuonna 2017. Siispä kun suurlähettiläs Matthew Lodge kysyi luennollaan yleisöltä, pitävätkö he Britanniaa EU-myönteisenä vai -kielteisenä, kääntyi suurin osa jälkimmäisen kannalle.

Lodgen mukaan Britannia ei todellisuudessa ole niin EU-kielteinen kuin mitä uutisoidaan. Lodge myöntää, että EU:ssa on monia haasteita: euroalueen ongelmat, kilpailukyvyn kriisi sekä kuilu EU:n ja sen kansalaisten välillä. Tästä huolimatta, Britannia haluaa pysyä mukana EU:ssa ja vielä aivan sen ytimessä.

EU:n on sopeuduttava kukoistaakseen

–Uudistunut EU-jäsenyys on Yhdistyneelle Kunigaskunnalle erittäin tärkeä asia,. Unionin kilpailukykyä tulisi kehittää, jäsenvaltioiden monimuotoisuutta kunnioittaa, valtaa voisi antaa takaisin jäsenvaltioille joissain asioissa ja demokraattista vastuuta vahvistaa, Lodge sanoo.

Lodge on sitä mieltä, että EU:n tulisi olla keino saavuttaa tavoitteet, ei tavoite itsessään. Hänen mielestään EU:sta tulee keskustella, mutta loppujen lopuksi EU voi tarjota jäsenilleen todella paljon. Tavoitteena tulisikin olla avoimempi ja joustavampi unioni.

–Ihmiset haluavat valinnanvapautta ja oman identiteetin,. Euroopan unionissa on valtava kulttuurien ja kielien monimuotoisuus ja tätä pitäisi myös kunnioittaa.

Suomella ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on paljon yhteistä

Suomi on Lodgen ensimmäinen maa suurlähettiläänä ja hän on nauttinut kovasti kolme ja puoli vuotta kestäneestä työskentelystään Suomessa. Hän on sitä mieltä, että Suomella ja Britannialla on paljon yhteistä. Molemmat maat kohtaavat samoja haasteita, ja esimerkiksi molemmat haluavat edistää budjettikuria ja taloudellista kasvua EU:ssa.

– Suomessa puolue, joka suhtautuu EU:hun kriittisesti, on eduskunnassa, mutta myös Britanniassa suurten puolueiden sisällä on EU-kriittisiä siipiä ja on olemassa myös EU-kriittisiä puolueita, Lodge kertoo.

Lisäksi historiallisesti sekä Britannia että Suomi ovat olleet kauppiasvaltioita. Logden mukaan näistä samankaltaisuuksista huolimatta, Britannialla ja Suomella on erilaiset taustat, jotka ovat muokanneet kansoja ja kulttuureja ja siispä lähestymistapamme voivat vaikuttaa hyvinkin erilaisilta.

Suurlähettiläs Matthew Lodge luennoi Studia Generalia: Emerging trends in the Baltic Sea region -luentosarjassa Turun kauppakorkeakoulussa maanantaina 4.11.

Jenna Sjöholm

 

Luotu 06.11.2013 | Muokattu 11.11.2013