Vuoden 2013 ensimmäinen Baltic Rim Economies on ilmestynyt
28.02.2013
Vierailevana kirjoittajana mm. Ruotsin parlamentin puhemies Per Westerberg, joka käsittelee artikkelissaan Itämeren talousalueen yhteistyön kehitystä ja mahdollisuuksia.
Yhteistyö Itämeren talousalueella on kasvanut huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Tähän on myötävaikuttanut Itämerta ympäröivien maiden itsenäistyminen ja demokratisoituminen. Yksi ensimmäisistä yhteistyöprojekteista on ollut HELCOM, Itämeren puhdistaminen ja suojeleminen erilaisilta päästöiltä. Sittemmin yhteistyö on saanut yhä moninaisempia muotoja. Westerberg painottaa, että yhteistyössä onnistuminen vaatii jatkuvaa ja läheistä kanssakäymistä eri toimijoiden kesken sekä hyvää koordinaatiota. Jälkimmäisestä esimerkkinä hän mainitsee eri organisaatioita kuten Pohjoismainen ministerineuvosto, Itämeren valtioiden neuvosto ja EU:n Pohjoinen ulottuvuus. Itämeren talousalueella olisi raaka-aineidensa, tieteensä ja modernin teknologiansa puolesta ainesta maailmanluokan dynaamiseksi alueeksi. Westerberg ehdottaakin luovien klustereiden luomista, joissa rajan-ylittävät kontaktit johtavat innovaatioon eri aloilla. Sopeutumiskyky ja luovuus ovat avainasemassa kun menestyviä yhteisöjä määritetään. Westerbergin mielestä Itämeren talousalueella on siihen kaikki edellytykset.
Westerbergin lisäksi uusimmalla julkaisulla on useita muita arvovaltaisia kirjoittajia. Esimerkiksi Kroatian pääministeri Zoran Milanovic käsittelee tekstissään Kroatian nykytilaa ja EU:n merkitystä maan kehitykselle. Kansanedustaja Maria Lohela puolestaan kirjoittaa vastavuoroisuuden ja keskinäisen luottamuksen tärkeydestä Itämeren talousalueen kehitykselle.
Pan-Eurooppa Instituutin neljännesvuosittain julkaisema englanninkielinen keskustelufoorumi, Baltic Rim Economies, seuraa Itämeren alueen talouskehitystä. Julkaisussa keskusteluun osallistuvat korkean tason julkisen ja yksityisen sektorin päätöksentekijät, akateemisen maailman edustajat sekä useat muut asiantuntijat.