Voimaperheet mukana miljardisäästöjä etsittäessä
12.11.2015
Voimaperheet-tutkimusryhmä oli mukana Matti ja Markku Rimpelän KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiölle tekemässä tutkimuksessa ”Säästöjä lapsiperheiden palveluremontilla”.
– Lasten ja lapsiperheiden palvelujen kustannukset ovat 9–12 miljardia euroa vuodessa. Investoimalla laajaan uudistukseen voidaan tuottaa parempia palveluja ja säästää miljardi euroa, käy ilmi Matti ja Markku Rimpelän ”Säästöjä lapsiperheiden palveluremontilla” -tutkimuksesta.
Tarve suomalaisen lapsipolitiikan uudistukselle näyttää tutkimuksen valossa kiistattomalta:
– Tarvitaan ”Lapsipolitiikka vuoteen 2025” -tavoiteohjelma. Ohjelmassa kehitetään lapsiperheiden palveluja varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta sijaishuoltoon ja lastenpsykiatriaan yhtenä kokonaisuutena, Matti ja Markku Rimpelä haastavat tukimustiedotteessan.
Varhainen tunnistaminen tärkeää
Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen Voimaperheet-hanketta koskevassa osassa Terja Ristkari, Jukka Huttunen ja Andre Sourander kirjoittavat uuden teknologian mahdollisuuksista lapsiperheiden psykososiaalisessa tukemisessa.
Kirjoittajien mielestä mielenterveysongelmien varhaisen tunnistamisen ja niiden ennaltaehkäisyn tulisi olla keskeinen osa kuntien järjestämää perusterveydenhuoltoa.
– Julkisessa terveydenhuollossa on suuri tarve saada käyttöön uusia kustannustehokkaita, vaikuttavaksi todettuja ja asiakaslähtöisiä menetelmiä palvelujen tuottamiseksi kuntalaisille, kirjoittajat täsmentävät.
Voimaperheet-toimintamalliin sisältyykin seulontamenetelmä, jolla lapsen käytösongelmat voidaan tunnistaa perusterveydenhuollossa jo varhaisessa vaiheessa.
Uuden teknologian mahdollisuudet lapsiperheiden tukemisessa
Seulonnan perusteella riskiryhmälle tarjotaan digitaaliseen hoitoympäristöön perustuvaa vanhempainohjausohjelmaa.
Toimintamallissa lapsen käytösongelmista kärsivät perheet tunnistetaan väestöstä lastenneuvoloissa kyselylomakkeen avulla ja heille tarjotaan mahdollisuutta osallistua Voimaperheet-hoito-ohjelmaan.
Ohjelma on ensimmäinen Suomessa käytössä oleva digitaalisessa hoitoympäristössä internetin ja puhelimen välityksellä toteutettava vanhempainohjausohjelma.
– Digihoito sopii maltillisten kustannustensa ansiosta varsin hyvin koko väestöstä seulotun riskiryhmän ennaltaehkäiseväksi tuki- ja hoitomuodoksi, raportti toteaa.
Ennaltaehkäisevän mielenterveystyön edelläkävijöiksi
Pelkkä ongelmien tunnistaminen ei kuitenkaan riitä, eikä erikoissairaanhoito pysty puuttumaan kuin vakaviin mielenterveyden häiriöihin.
– Suomessa onkin mitä parhaimmat edellytykset edistää väestöpohjaisten varhaisen puuttumisen ohjelmien käyttöönottoa ja toimia ennaltaehkäisevän mielenterveystyön edelläkävijöinä Euroopassa, tiivistää raportti.
Tutkimusraportti julkaistiin 11.11.2015.
Teksti: Tilda Junko
Kuva: Pink Sherbet Photography