Vartijan ja tutkijoiden yhteisteos kurkistaa Kakolan muurien sisälle
Eläköitynyt vartija Simo Rekikoski tarkastelee järkälemäistä, painotuoretta Kakolan vankila 1853– 2007 -teosta. Vartija Harri Hakamäen käsikirjoituksesta alkanut ainutlaatuinen katsaus Kakolan vankilan historiaan laajeni Turun yliopiston kansatieteen tutkijoiden käsissä teokseksi, joka piirtää turkulaisen vankeinhoidon historian Turun linnasta Saramäkeen. – Tällä kirjalla on suuri merkitys, Simo Rekikoski sanoo.
Vartijana työskennellyt Simo Rekikoski auttoi valokuvien tunnistamisessa. Hänelle kirjaprojekti oli paluu työvuosiin Kakolassa.
Rekikoski selailee teosta ja palaa muistoissaan vuoteen 1962, kun hän nahkajussina, nuorena vartijana, aloitti työnsä vankilassa. Ensimmäinen vuosi vierähti Helsingin keskusvankilassa, kahden vuoden kuluttua hän aloitti Kakolassa.
– Kakola oli siihen aikaan kovan luokan vankila. Sinne pääsivät vain vähintään kuusi kertaa aiemmin lusineet, Rekikoski kertoo.
Rekikoski sai koko uransa ajan kuulla siviilissä kysymyksiä, millaista se elämä Kakolassa on. Virkavalan allekirjoittanut mies ei juuri mitään voinut kertoa.
Teos kasvoi pala palalta
Teoksen toimittaja, kansatieteen tutkija Jussi Lehtonen palaa muistoissa vuoteen 2008. Paikalliset sanomalehdet kertoivat Lehtosen vetämästä Vankilat murroksessa -tutkimusprojektista, jonka aikana kansatieteen opiskelijat tekivät kenttätöitä Kakolassa. Harri Hakamäen leski, Erja Hakamäki luki uutisen, ja päätti ottaa yhteyttä tutkijoihin. Hänellä kukn oli hallussaan puolisonsa Harri Hakamäen kirjoittama Kakolan historia. Käsikirjoitus oli tilattu Hakamäeltä, mutta sen julkaisu oli viivästynyt, ja kun Harri Hakamäki kuoli, käsikirjoitus palautui leskelle.
Vartijoilta kerättiin talteen muistitietoa
Lehtonen ja Vasenkari vierailivat useaan otteeseen Saramäessä jututtamassa Turun vankilan apulaisjohtajia Inga Grönlundia ja Petri Kiurua. Vartijayhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Pekka Puolitaival avasi vartijayhdistyksen arkistot tutkijoiden käyttöön.
– Kun kuulimme, millaiseen käyttöön arkisto tulisi, meille oli ilman muuta selvää antaa se käyttöön. Joku oli jo Kakolan alkuaikoina keksinyt ryhtyä keräämään aineistoa talteen, Puolitaival kertoo.
Turun vankilan apulaisjohtaja Inga Grönlund, kirjan toimittaja, kansatieteen tutkija Jussi Lehtonen, kirjan toimitussihteeri Maria Vasenkari ja apulaisjohtaja Petri Kiuru ovat yhdessä täydentäneet teosta tietolaatikoin, kuvatekstin ja selventävin osioin.
RISEn ja yliopiston yhteistyötä
Teos on sidottu Saramäessä Turun vankilassa työnjohtaja Teppo Virtasen ohjauksessa.
Erja Hakamäki on silminnähden onnellinen siitä, että aviopuolison käsikirjoitus on nyt julkaistu täydennettynä runsaalla tutkimusaineistolla.
– Olen todella kiitollinen. En uskonut, että tästä koskaan tulisi kirjaa, Hakamäki sanoo.
Vierailu Saramäessä kirjanjulkistamisjuhlassa oli 17 vuotta sitten eläkkeelle jääneelle Simo Rekikoskelle mieluinen. Lähtiessä hän morjestaa, ja paljastaa, että yhtä pienin seremonioin vapautuneet vangit lähetettiin matkaan.
– Kun vanki vapautui, sanottiin: morjesta vaan ja toivottavasti ei enää tavata, Rekikoski sanoo.
Apulaisjohtaja Petri Kiurun työhuone on kuin pienoismuseo. Jokaisella huoneen esineellä on tarinansa. Osa niistä on päätynyt myös kirjan lähteeksi.