Työelämän säännöt joustavat
”Työehtosopimukset jäykistävät työmarkkinoita ja estävät kasvua.” Usein toistettu lause sai Turun yliopiston työoikeuden oppiaineen asiantuntijat vastaansa. He vakuuttavat, että joustokeinoja on, kun niitä vain osataan käyttää. Se oli syy, miksi oppiaine järjesti seminaarin työehtosopimuksista.
Professori Seppo Koskisen mukaan suomalainen työlainsäädäntö ja työehtosopimukset eivät ole niin jäykkiä kuin julkisesta keskustelusta saa kuvan.
Työoikeuden professorin Seppo Koskinen nosti joustomahdollisuuden esimerkiksi kokonaispalkan. Sen on mielletty koskevan vain johtajia, mutta lainsäädäntö sallisi sen käytön laajemminkin.
– Kokonaistyöajan voi ottaa käyttöön muillakin, pitää vain pystyä osoittamaan, että henkilö ei menetä mitään, mitä hänelle työehtosopimuksen mukaan kuuluisi, Koskinen totesi.
Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitä, että kokonaistyöaika kattaa vuorolisät ja ylityöt. Esimerkiksi ylitöiden kohdalla tarkastelujakso voi kuitenkin olla pitkä. Näin yhden kuukauden runsas ylityömäärä tasoittuu tulevina kuukausina.
– Ongelmalliseksi on koettu se, että kokonaistyöaikaa noudattavalle tulee aina vain tulee uutta työtä ja työnantaja katsoo, että se kuuluu korvaukseen, Koskinen totesi.
Vapaus tulkita voi muuttua riidaksi
Hän ennakoikin, että jatkossa keskustelu ei käy vähimmäisehtoproblematiikan vaan kohtelupolitiikan saralla.
– Tulevaisuudessa vaatimus tasavertaisesta kohtelusta korostuu. Juristeille tämä tarkoittaa lisää työtä, sillä palkkaperusteista nostetaan riitoja, varsinkin julkisella sektorilla, jossa on perinteisesti ollut helpompi viedä riitatilanteita eteenpäin, Koskinen totesi.
Erja Hyytiäinen