Tutkijalta: Kamala, kaunis, kiehtova – käärme!
On taas se aika vuodesta, jolloin käärmeet nousevat koloistaan aurinkoon lämmittelemään. Mitä me oikeastaan tiedämme käärmeistä ja miten niihin pitäisi suhtautua, pohtii tutkijatohtori Pälvi Salo.
Käärmeen myrkky voi muuttua yksilön kasvaessa; nuorina käärmeet syövät usein erilaista ravintoa ja tarvitsevat siis myös erilaista myrkkyä kuin aikuisena.
Ennen kuin kristinusko teki käärmeestä paholaisen vertauskuvan, sillä oli monissa kulttuureissa jumalallinen asema. Vainajien maailmaan maan alle luikertelevilla käärmeillä oli taikavoimia, joita osaava tietäjä pystyi hyödyntämään niin hyvässä kuin pahassa.
Suomessakin pidettiin tuvissa, navetoissa tai saunoissa rantakäärmeitä tilan ja sen väen suojeluseläiminä. Jos tilan uusi renki tai piika ymmärtämättömyyttään tappoi käärmeen, kohtasi isäntää tai emäntää onnettomuus.
Samaan aikaan syntyneillä poikasilla voi olla eri isät
Puolustautuvalla käytössä ns. kuivat puremat
Kiehtovuutensa lisäksi käärmeet voivat olla myös vaarallisia. Maailman yli 3 000 käärmelajin joukosta noin 600 myrkkykäärmelajia voi olla uhka ihmiselle.
Käärmeen myrkky on ensisijaisesti tarkoitettu saaliseläimen lamauttamiseen, mutta käärme voi viimeisenä puolustautumiskeinonaan myös purra ahdistelijaansa, jos uhkaava käytös ei riitä ja pakeneminen ei onnistu.
Maailmassa tapahtuu vuosittain arviolta 1,2 – 5,5 miljoonaa käärmeenpuremaa, joista 20 000 – 94 000 johtaa kuolemaan. Kuolleisuus on suurinta Etelä-Aasiassa ja Afrikassa, koska hoitoon pääsy riittävän nopeasti pureman jälkeen on siellä usein hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta.
Käärmeet osaavat säännöstellä myrkkyään: saalistusiskuissa myrkkyä eritetään aina, mutta käärmeen puolustautuessa 13–88 prosenttia puremista on ns. kuivia. Myrkyn koostumus vaihtelee paitsi lajien, myös lajin eri populaatioiden ja yksilöiden välillä.
Käärmeet viihtyvät vain kolmen kilometrin päässä kauppatorilta
Käärmeet eivät ansaitse inhoa tai vainoa, vaan niihin olisi syytä suhtautua samanlaisella uteliaisuudella ja kunnioituksella kuin muihinkin luonnonvaraisiin eläimiimme.
Pälvi Salo
Kirjoittaja on ekologian tutkijatohtori