Yliopisto on valmis nostamaan merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikana tutkintotavoitteitaan, mutta tämä vaatii valtiolta pitkäjänteistä lisäresursointia koulutuksen laadun turvaamiseksi.
Korkeakoulut ovat vastanneet opetus- ja kulttuuriministeriön pyyntöön tutkintotavoitteiksi sopimuskaudelle 2021-2024. OKM pyysi myös esityksiä liittyen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen 2030 -visioon, jossa tavoitteeksi on asetettu korkeakoulutettujen määrän nostaminen 50 prosenttiin 25–34-vuotiaista vuoteen 2030 mennessä.
Turun yliopisto katsoo omassa esityksessään, että opetus- ja kulttuuriministeriön muotoilema ehdotus vuoden 2030 tavoitetilaksi sekä dokumenttiin kirjatut yhteiset tavoitteet ovat perusteltuja ja tarkoituksenmukaisia.
– Korkeakoulutettujen määrän nostaminen 50 prosenttiin nuorista aikuisista vuoteen 2030 on kannatettava tavoite. Tämä vaatii kuitenkin lisäresursointia, jotta tutkintojen korkea laatu voidaan varmistaa, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola sanoo.
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK julkaisivat 17.10. kannanoton tutkintomäärien kasvattamisesta. Sen mukaan korkeakoulutuksen tarjoaminen yhä useammalle ja läpäisyn parantaminen ei onnistu ilman vuoteen 2030 ulottuvaa rahoitussuunnitelmaa.
Turun yliopiston alempien korkeakoulututkintojen tutkintototeuman keskiarvo kaudella 2016–2018 on 1667 tutkintoa vuodessa. Se ylittää nykyisen tutkintotavoitteen 67 tutkinnolla. Yliopiston ehdotus kaudelle 2021–2024 on 1800 tutkintoa vuodessa. Vuodelle 2030 yliopisto esittää 2200 tutkintoa.
Yliopistosta osaajia koko Suomen tarpeisiin
Ylempien korkeakoulututkintojen esitykset tehtiin koulutusalaryhmittäin. Suurimman tutkintotavoitteiden noston yliopisto esitti tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen sekä tekniikan koulutusalaryhmässä. Tutkintotavoite nousisi yli 108 prosenttia nykyiseen verrattuna kaudella 2021–2024. Tutkintojen lukumäärässä tämä tarkoittaisi 250 tutkintoa vuodessa kaudella 2021–2024, kun nykyinen tavoite on ollut 120 tutkintoa vuodessa.
Turun yliopiston hallitus päätti kokouksessaan 4.10., että tekniikan aloituspaikkamääriä nostetaan 150 paikalla vuonna 2020.
– Turun yliopisto panostaa nyt vahvasti tälle alalle, jonka osaajista on voimakas kysyntä erityisesti Lounaisen Suomen alueella ja laajemminkin Suomessa. Rakennamme parhaillaan vahvaa tekniikan kokonaisuutta hyödyntämällä monialaisen yliopistomme vahvuuksia ja alueen hyvää yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten välillä. Haluamme tarjota mahdollisimman monelle nuorelle uuden kiinnostavan koulutusmahdollisuuden, Kola sanoo.
OKM antoi tutkintotavoitteiden tarkastelun pohjaksi korkeakouluille alustavan ehdotuksen ylempien korkeakoulututkintojen valtakunnalliseksi tavoitteeksi. Siinä eräiden koulutusalaryhmien tavoitetasoa nostettaisiin keskimääräistä enemmän. OKM esitti tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen sekä tekniikan koulutusalaryhmän ohella keskimääräistä enemmän tutkintotavoitteita nostettavaksi liiketalouden, hallinto- ja oikeustieteiden koulutusalaryhmässä.
Turun yliopisto esitti liiketalouden, hallinto- ja oikeustieteiden koulutusalaryhmään merkittävää tutkintotavoitteiden kasvattamista. Tavoite on ollut 365 tutkintoa vuodessa kaudella 2017-2020. Koulutusalaryhmän tutkintototeuman keskiarvo vuosilta 2016–2018 on ollut tavoitetta merkittävästi suurempi, 456 tutkintoa. Yliopisto esittää vuosille 2021-2024 tavoitteeksi 500 tutkintoa vuodessa.
Tohtorintutkintoja jo nyt selvästi yli tavoitteen
Turun yliopisto profiloituu kansainvälisenä tutkimusyliopistona ja tohtorikoulutus nähdään tärkeänä osana yliopiston profiilia. Nykyinen tohtorintutkintotavoite on 152 tutkintoa, joka ei Kolan mukaan vastaa yliopiston nykyistä suhteellista osuutta valtakunnan tohtorikoulutuksessa.
– Selvitysten perusteella Turun yliopistosta valmistuneet tohtorit ovat työllistyneet hyvin ja kokeneet tohtorintutkinnon hyödylliseksi. Turun yliopisto katsoo, että perusteltu tohtorintutkintotavoite kaudelle 2021–2024 on 184 tutkintoa vuodessa, Kola kertoo.
Turun yliopisto uudisti tohtorikoulutuksensa vuoden 2012 alusta perustamalla yliopiston tutkijakoulun (UTUGS), jonka alaisuuteen organisoitiin kaikki yliopiston tohtoriohjelmat. Uudistuksen seurauksena tohtorintutkintojen määrä on kääntynyt selvään kasvuun. Vuosina 2012-2018 Turun yliopistossa suoritettiin keskimäärin 177 tohtorintutkintoa vuodessa ja vuonna 2018 yhteensä 194 tohtorintutkintoa.
Tuomas Koivula