Turun yliopistolla kansainvälinen huippuseminaari mahdollisuuksista osallistua kulttuuriperinnön suunnitteluun
Turun yliopistolla pidetään lauantaina 13. toukokuuta seminaari Sharing Heritage – Citizens Participating in Decision Making. Seminaari on osa Turussa 11.–15.5. järjestettävää eurooppalaista kulttuuriperinnön suurtapahtumaa European Heritage Congress.
Kansalaisten mahdollisuus osallistua kulttuuriperintöään koskevaan suunnitteluun on pitkälti ihmisoikeuskysymys. Seminaarissa aiheesta alustaa ranskalais-sveitsiläinen kansainväliseen oikeuteen erikoistunut ihmisoikeusjuristi Mylène Bidault, joka toimii kansainvälisen Observatory of Cultural Diversity and Cultural Rights -järjestön varapuheenjohtajana. Bidault on työskennellyt YK:n ihmisoikeustoimisto OHCHR:ssä sen perustamisesta lähtien.
Kulttuurisuunnittelusta ja osallistumisesta menestystekijänä kertoo italialais-britannialainen kaupunkisosiologi Lia Ghilardi. Ghilardi on strategista kulttuurisuunnittelua ja paikkatietohankkeita toteuttavan kansainvälisen organisaation perustaja ja johtaja.
Seminaarissa jaetaan hyviä kansalaisvaikuttamisen malleja eri puolilta Eurooppaa. Leedsin yliopiston kulttuuriperinnön apulaisprofessori Helen Graham sekä kansalaisvaikuttajat Lianne Brigham ja Richard Brigham tulevat esittelemään York Past and Present -hankkeen, jossa on vaikutettu menestyksekkäästi kulttuuriperinnön kohtaloon sosiaalisen median huomion avulla.
Venäläinen kansalaisvaikuttaja Elena Olshanskaya kertoo Moskovan White City -hankkeesta.
Seminaarin avaa Kaustisten Näppäripelimannien esitys ja Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki, joka kertoo kaustislaisen viulunsoittoperinteen elvyttämisestä.
Keynote-puheenvuorojen jälkeen osanottajat jakautuvat työryhmiin, joissa jaetaan lisää ideoita onnistuneeseen kansalaisvaikuttamiseen, vaihdetaan hallinnon kokemuksia kansalaisten sitouttamisesta ja kuulemisesta sekä keskustellaan hyvistä ihmisoikeus- ja lainsäädäntömalleista.
Iltaohjelmana on tunnelmallinen laivaretki Seilin saarelle. Turun yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat seurata seminaaria suorana lähetyksenä Moodlen kautta. Tallenne on kaikkien katsottavissa jälkikäteen netissä.
Seminaarin pääjärjestäjät ovat alan eurooppalainen kansalaisjärjestö Europa Nostra ja Europa Nostra Finland, yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun yliopiston kanssa. Taloudellisesti sitä ovat tukeneet lisäksi muun muassa ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Stiftelsen för Åbo Akademi sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Seminaari ja työpaja ovat maksuttomia, mutta edellyttävät ilmoittautumista.
>> Ilmoittaudu seminaariin ja muihin kongressin tapahtumiin
>> Seuraa seminaaria Moodlessa
JV
Kuva: Hanna Oksanen