Turun kauppakorkeakoulun Vuoden alumni on Cargotecin kestävän liiketoiminnan kehitysjohtaja Soili Mäkinen

25.11.2024

Maailmanlaajuisesti yli 11 000 henkeä työllistävä Cargotec kehittää älykkäitä lastin- ja kuormankäsittelyratkaisuja. Mäkinen on toiminut aikaisemmin yhtiön tietohallintojohtajana ja digitaalisen liiketoiminnan kehitysjohtajana. Hänet nimitettiin yhtiön johtoryhmään vuonna 2018.

Mitä valinta Vuoden alumniksi merkitsee?

Se on hieno tunnustus siitä, että on kauppakorkeakoulun pohjalta ponnistanut ja päässyt tekemään mielenkiintoisia asioita työelämässä. Olen myös osallistunut Turun kauppakorkeakoulun Yritys- ja yhteiskuntasuhteiden toimikuntaan.

Kerro työstäsi Cargotecilla.

Pari vuotta sitten sain vastuulleni tietohallinnon lisäksi kestävän kehityksen agendan. Samaan aikaan Cargotec on käynyt läpi merkittävää rakenneuudistusta. Konttien ja muiden raskaiden lastien käsittelylaitteita tekevä Kalmari listattiin viime kesänä pörssiin omana yhtiönään. Nyt MacGregor myydään, ja alkuperäiseen yhtiöön jää vain kuorma-autojen nostimia tekevä Hiab. Sen myötä myös yhtiön nimi vaihtuu.

Yhtiön kolmen osan eriyttäminen itsenäisiksi liiketoiminnoiksi on vaatinut tietohallinnolta ihan teknistä eriyttämistä. Samaan aikaan on tulossa uutta sääntelyä yritysvastuudirektiivin myötä. Meidän on rakennettava jokaiseen yhtiöön kyky direktiivin vaatimuksia vastaavaan raportointiin. Kyseessä on iso muutos.

Miten tietohallinnon ja kestävän kehityksen johtaminen linkittyvät yhteen?

Alkuperäinen tarkoitus ei ollut yhdistää kestävää kehitystä tietohallintoon, mutta yritysjärjestelyjen myötä tietohallinnon rooli kasvoi todella suureksi. Kestävyysraportointi on pitkälti datapohjaista, kun se tehdään meidän tapaan tieteeseen pohjautuen.

Lisäksi edistämme kestävyyttä teknologiamielessä uudistamalla tuotevalikoimaa vähäpäästöisemmäksi. Haemme ratkaisuja dieselvoimanlähteiden korvaamiseksi sähköllä ja hyödyntämällä vähäpäästöistä terästä. Yritämme ymmärtää, miten markkina toimii, missä esimerkiksi on saatavilla päästötöntä energiaa. Eri puolilla maailmaa tilanne on erilainen.

Oliko Turun kauppakorkeakoulu sinulle aikoinaan selvä valinta?

Kyllä se oli aika selvä valinta. Minulle se oli siitä hyvä, että ettei ollut pakko vielä päättää, mikä minusta tulee isona.

Millaisia eväitä sait opiskelusta urallesi ja elämääsi?

Sain hyvän pohjan katsoa asioita laajasti ja avoimin mielin. Kaupallisella alalla ammattipätevyys tulee työn kautta. Kauppakorkeakoulun pohjalta pystyy myös vaihtamaan uran painopistettä joustavasti tilanteen niin vaatiessa. Opiskelin tietojärjestelmätieteitä, kauppatieteitä sekä laskentatoimea. Sain näistä laajan tietopohjan.

Tärkein kauppakorkeakoulusta saamasi oppi?

Isojen kokonaisuuksien ymmärtäminen ja luova ongelmanratkaisu liike-elämässä.

Tärkein työelämätaito?

Ihmisten kanssa toiminen. Isoja asioita ei koskaan tehdä yksin, harvoin kukaan yksittäinen henkilö saa aikaan muutosta. Se tehdään yhdessä.

Miten näet yliopistojen ja yritysten yhteistyön?

Yhteistyö on todella tärkeää, ettei vieraannuta reaalimaailmasta.  Yliopistoissa tieteentekeminen on kauas katsomista, liike-elämässä helposti jämähdetään yhden kvartaalin tai vuoden suunnitelmaan. Dialogi auttaa tarkastelemaan asioita laajemmin. On tärkeää, että opetus on mahdollisimman hyvin ajassa kiinni. Turun kauppakorkeassa on hienoa kestävän kehityksen agendan linkittäminen lähes kaikkeen – se ei ole vain sivuhuomio.

Rakastat kirjoja, mitä olet lukenut viimeksi?

Olen juuri ahminut Satu Rämön kirjat. Nyt odotan, että saan käsiini uusimman osan Rakel. Kirjamessuilta ostin Yuval Noah Hararin Nexuksen. Aivan tuoreena luin niin ikään Turun kauppakorkeakoulusta valmistuneen Mikko Koivusalon esikoisdekkarin Nuku nuku nurmilintu.

Luotu 25.11.2024 | Muokattu 25.11.2024