Turkulaisten suunnittelema ja rakentama säteilymonitori avaruuteen
Avaruuden vaarallisen ja haitallisen hiukkassäteilyn havaitsemiseen on luotu Turun ja Helsingin yliopistojen yhteistyönä täysin uudenlainen säteilymonitori. Sen toimivuutta testataan loppuvuodesta, kun Suomen ensimmäinen oma satelliitti, Aalto-1, laukaistaan avaruuteen.
Hannu-Pekka Hedman (vas.) ja Arttu Punkkinen olivat luomassa säteilymonitoria, joka lähetetään vuoden lopulla avaruuteen. Käytännön oloissa testaaminen todentaa laitteen toimivuuden..
RADMON-säteilymonitorin neljästä päämoduulista kolme tehtiin Turun yliopistossa, yksi Helsingin yliopistossa.
Analogisesta digitaaliseen
Uusi toimintatapa mahdollistaa laitteelle huomattavasti suuremman laskentataajuuden kuin mitä perinteisissä analogisissa pulssinkäsittelyratkaisuissa on.
Avaruussäteily saattaa esimerkiksi rikkoa avaruusteknologian komponentteja sekä muuttaa satelliitin muistissa olevaa dataa. Seurauksena voi olla esimerkiksi vikaantumisia satelliitin järjestelmissä tai muutoksia kerätyssä aineistossa. Miehitetyillä lennoilla riskinä on myös säteilyn haitallisuus terveydelle.
– Säteilymonitorimme suunnittelussa on panostettu erityisesti laitteen luotettavuuteen. Sen yhtenä hienoutena on itseään korjaava logiikka, joka pystyy muuttamaan säteilyn vaikutuksesta vaihtuneen muistipaikan sisällön takaisin oikeaksi, Peltonen kertoo.
– Kun pystymme luomaan kattavan monitorointijärjestelmän, voimme havaita auringon hiukkaspurkauksen ajoissa ja ajaa laitteistoja lepotilaan, jolloin ne kestävät paremmin hiukkassäteilyä. Miehitetyillä lennoilla taas saadaan ihmiset vedettyä ajoissa suojaan, Vainio sanoo.
Demonstroinnin jälkeen käyttöön
RADMON-säteilymonitori luovutetaan kesäkuun alussa Aalto-yliopistolle integroitavaksi Suomen ensimmäiseen satelliittiin, Aalto-1:een. Nelisen kiloa painava ja kolmen litran kokoinen Aalto-1 laukaistaan avaruuteen Cape Canaveralista, Floridasta Space X -yhtiön Falcon 9 -kantoraketilla loppuvuodesta 2015.
– Meidän päätavoitteenamme on demonstroida uudenlaisen, jopa sata kertaa perinteistä nopeamman, vähän tehoa kuluttavan ja kompaktin lukuelektroniikan luotettava toiminta avaruusolosuhteissa. Tämän jälkeen sitä voidaan käyttää tulevissa tieteellisissä ja kaupallisissa avaruussäteilyn mittalaitteissa laajemminkin, Vainio sanoo.
Hankkeeseen on päävastuutahojen ohella osallistunut koko joukko alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita, mm. Åbo Akademin ja Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriot, Ilmatieteen laitos, Turun ammattikorkeakoulu, Mikkelin ammattikorkeakouluun kuuluva Elektroniikan 3K-tehdas Savonlinnassa sekä turkulainen Aboa Space Research Oy.
Hanketta ovat rahoittaneet Turun ja Helsingin yliopistot, Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän rahasto, Magnus Ehrnroothin säätiö sekä Ulla Tuomisen säätiö.
Juhani Peltonen (vas.), Hannu-Pekka Hedman, Arttu Punkkinenm Rami Vainio ja Risto Punkkinen sekä kymmenkunta muuta turunyliopistolaista suunnitteli ja rakensi RADMON-säteilymonitorin neljästä päämoduulista kolme. Neljäs tehtiin Helsingin yliopistossa.
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Hanna Oksanen