Turkulainen lääkekehityksen ja diagnostiikan osaaminen kerättiin portaaliin

21.12.2017

Lääkekehitys ja diagnostiikka on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen tutkimuksen temaattinen kokonaisuus. Tätä tutkimuksen strategista profilointialuetta rahoittaa myös Suomen Akatemia. Nyt Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat keränneet lääkekehitykseen ja diagnostiikkaan liittyvän osaamisensa yhteen paikkaan, drugdevelopment.fi-sivustolle. Lisäksi tutkimusaluetta vahvistetaan viidellä uudella apulaisprofessorilla.

Verkkosivuston tarkoituksena on esitellä lääkekehityksen ja diagnostiikan alueella Turussa tehtävää tutkimusta ja tutkimusryhmiä. Sivustolle on koottu maailmanluokan tutkimusryhmiä, huipputason tutkimuspalveluita, korkealaatuisia koulutusmahdollisuuksia sekä tutkimuksen tuottamia innovaatioita lisensoitavaksi.

– On hienoa, että olemme voineet kehittää lääkekehityksen ja diagnostiikan tutkimuskokonaisuutta Suomen Akatemian rahoituksella muun muassa uusien rekrytointien avulla. Nyt lanseerattava portaali on uusi ikkuna alan tutkimukseen ja osaamiseen Turussa ja toivomme, että se tuo yhteen yhteistyökumppaneita ja tutkimusryhmiämme aiempaa tehokkaammalla tavalla, Åbo Akademin vararehtori Niklas Sandler iloitsee.

– Sen lisäksi, että portaali edistää yliopistoissa tehtävän tutkimuksen näkyvyyttä, portaaliin on kerätty tietoa lääkekehityksestä ja teknologiansiirrosta yliopistojen omille tutkijoille. Uskomme, että tulevaisuudessa yhä useampi perustutkimusta tekevä tutkija on kiinnostunut myös tulostensa hyödyntämisestä, BioCity Turun tieteellinen johtaja, professori Jyrki Heino lisää.

Lääkekehityksen ja diagnostiikan kokonaisuus rakentuu vahvaan tutkimukseen lääketieteen, molekulaaristen biotieteiden sekä kemian, biokemian ja kemiantekniikan aloilla. Esimerkkejä kokonaisuuden tutkimusalueista ja -kohteista ovat biokuvantaminen, biopankkitoiminta, syöpätutkimus ja diagnostiikka.
Suomen Akatemia rahoittaa lääkekehityksen ja diagnostiikan sekä biokuvantamisen profilaatiohankkeita.

Lääkekehityksen ja diagnostiikan turkulaiset huipputukijat ovat menestyneet viime aikoina loistavasti rahoitushauissa. Professori Cecilia Sahlgren sai vastikään kaksi miljoonaa euroa ERC-tutkimusrahoitusta ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi akateemikko Sirpa Jalkaselle yli miljoona euroa syöpätutkimukseen.

Tutkimusaluetta vahvistetaan viidellä uudella apulaisprofessorilla

Lääkekehityksen ja diagnostiikan tutkimuskokonaisuutta vahvistetaan vuoden 2018 alusta entisestään, kun Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan rekrytoidaan viisi uutta apulaisprofessoria.

– Lääkekehitys ja diagnostiikka ovat alueita, jotka on kansallisesti annettu Turun yliopiston profilaatioalueeksi. Turun talousalueella on toistasataa bioalan yritystä, suurimpana Bayer Oy yli miljardin euron liikevaihdollaan. Turun yliopisto haluaa olla aktiivinen toimija alan koulutuksessa ja tutkimuksessa. Apulaisprofessorit vahvistavat merkittävästi lääkekehityksen ja diagnostiikan osaamista Turun yliopistossa ja erityisesti sen lääketieteellistä tutkimusta, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen korostaa.

Uusien tenure track -tehtävien aloja ovat rakenteellinen ja toiminnallinen neurokuvantaminen ja instrumentaatio; biokuvantamisen informatiikka ja instrumentaatio; lääketutkimuksen biomatematiikka; kuvantamisen instrumentaatio ja detektoriteknologiat sekä lääketutkimus ja tautimallinnus. Haku tehtäviin on auki 12. tammikuuta saakka.

Tutkimusalueelle sijoittuvia uusia apulaisprofessorien tehtäviä on täytetty jo aiemmin Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa ja Åbo Akademissa.

Lue lisää:

 
Tilda Junko

 

 
Luotu 21.12.2017 | Muokattu 22.12.2017