Tuore tietokirja esittelee reformaation monipuolisia vaikutuksia
Pohjoinen reformaatio on suurelle yleisölle suunnattu tietokirja, jossa tarkastellaan reformaatiota, sen leviämistä ja vaikutusta Ruotsin valtakunnan itäisessä osassa eli nykyisen Suomen alueella.
Reformaation myötä kirkko menetti Ruotsissa suuren osan omaisuudestaan ja kuninkaasta tuli kirkon pää. Myös ymmärrys ihmisen suhteesta Jumalaan muuttui, suomen kielestä tuli kirjakieli ja papisto sai mennä naimisiin.
Pohjoinen reformaatio -teos vastaa kysymyksiin siitä, miten nämä muutokset näkyivät kirkon ja yhteiskunnan toiminnassa sekä ihmisten elämässä.
Tietokirja keskittyy reformaatioon kulttuurisena ilmiönä, uskonnollisena murroksena, jonka vaikutus näkyi yhteiskunnan eri osa-alueilla. Teoksessa reformaatiota lähestytään pitkällä aikavälillä ja esiin tuodaan niin jatkumoita kuin muutoksia.
Käsiteltävät teemat ulottuvat kirkon hallinnon ja aatelin uskonnollisuuden pohdinnasta kaupunkilaisten arkeen ja kaupunkikuvan muutoksiin. Kirjan lukuihin sisältyy myös katsauksia Eurooppaan, jotka antavat lukijalle mahdollisuuden tarkastella pohjoisen ilmiöitä suhteessa laajempaan kansainväliseen murrokseen.
Meri Heinosen ja Marika Räsäsen toimittaman teoksen kirjoittajina on suuri joukko suomalaisia historian, arkeologian, taidehistorian ja kielentutkimuksen asiantuntijoita.
Teoksen kustantavat Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies ja Turun Historiallinen Yhdistys ja se on julkaisupäivän jälkeen saatavilla kirjakaupoissa.
Teoksen julkaisu liittyy lokakuun 2016 alkavaan kansainväliseen reformaation merkkivuoteen, jonka ansiosta uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa muistellaan myös Suomessa ja erityisesti Turussa.
>> Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies
TK