Tulevaisuuden kilpailukykyä etsimässä globaalien paineiden puristuksessa

25.10.2024

Turun kauppakorkeakoulun TULEVA-hankkeessa tutkittiin megatrendien sekä äkillisten disruptioiden aiheuttamia muutospaineita suomalaisyritysten kansainväliselle liiketoiminnalle. Keskeisiä kysymyksiä olivat megatrendien ja disruptioiden tulkinnat ja reaktiot järjestelmä- ja yritystasoilla, sekä se miten toimijoiden reaktiot muutoksiin kytkeytyvät toisiinsa ja edelleen kauppapolitiikan kenttään.

Suomalaisyritykset tulevaisuuden edelläkävijöinä muuttuvassa liiketoimintaympäristössä eli TULEVA-hanke (2022–2024) keskittyi laajasti yritysten toimintaympäristön muutoksen ja sen vaikutusten ymmärtämiseen. Toimintaympäristöä muokkaavat niin laaja-alaiset muutokset ympäristökriisistä teknologiseen murrokseen kuin äkillisemmin shokkeja aiheuttavat disruptiot, kuten Covid-19-pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Nämä muutosvoimat luovat yrityksille sekä poliittisille päättäjille niin haasteita kuin mahdollisuuksia toimia toisin ja kehittyä. Tässä tutkimuksessa keskeisiksi muutosvoimiksi eurooppalaisesta näkökulmasta nousivat vihreä siirtymä ja uudet turvallisuushaasteet. Näistä näkökulmista hankkeessa haastateltiin yrityksiä, erilaisia elinkeinoelämän järjestöjä sekä poliittisia päätöksentekijöitä Suomesta, pohjoismaista ja Euroopan komissiosta.


Tutkimuksen tuloksia on esitetty Centrum Balticumin Policy Briefing -sarjan julkaisussa sekä Kauppapolitiikka-lehdessä. Mainitut laaja-alaiset muutokset yhdessä kiristyvän geopoliittisen tilanteen kanssa haastavat pienen ja avoimen talouden kilpailukyvyn keskeisiä tukipilareita, eli globaalia avointa markkinaa ja yhteistyöhön pohjautuvaa kehitystä. Teknologiaa ja sen kehitystä pidetään usein keskeisenä yhteiskuntamme hyvinvoinnin kehityksessä, mutta sen rinnalla myös avoimet markkinat ja globaali yhteistyö ovat olleet välttämättömiä. Suomen onkin tärkeää panostaa teknologisen osaamisen lisäksi yhteistyön kehittämiseen haastavassa globaalissa tilanteessa.


Turun kauppakorkeakoulussa tämä liiketoimintaympäristön muutos on huomioitu kehittämällä kansainvälisen liiketoiminnan ja kauppapolitiikan suhdetta käsittelevää koulutusta. Kauppapolitiikan ja maailmankaupan muutoksen opintokokonaisuus kokoaa teemaan liittyviä kursseja yhteen. Lisäksi teemaan erityisesti keskittyviä kursseja ovat Kauppapolitiikka kansainvälisessä liiketoiminnassa, Kansainvälisen kaupan maantiede sekä kaikille avoin MOOC-kurssi Trade and policy: international tensions influencing businesses. Liiketoiminnan ja kansainvälisten suhteiden välisen dynamiikan ymmärtäminen on korostunut ja osaamista tarvitaan niin globaalisti toimivien monikansallisten yritysten kuin pienempien vientiin keskittyvien yritysten johtamisessa. Tämän dynamiikan ymmärtäminen on myös tärkeässä roolissa kansainvälisiin suhteisiin painottuvissa työtehtävissä ministeriöissä tai kansainvälisissä järjestöissä. Turun kauppakorkeakoulu on luonut vahvan perustan toimia tulevaisuudessakin tämän tiedon ja osaamisen kehittämisen keskiössä.

 

 


TULEVA -hankkeen rahoitti Suomen ulkomaankaupan kehittämisrahasto.
 

Luotu 25.10.2024 | Muokattu 25.10.2024