Transformatiiviset sopimukset, ESAC-rekisteri ja avoimet artikkelit Turun yliopistossa 2022–23
Suomalaisten korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen konsortio FinELib neuvottelee tiedelehtisopimuksia, joihin sisältyy luku- ja julkaisuoikeus tieteellisiin lehtiin ilman kirjoittajamaksua tai alennetulla kirjoittajamaksulla. Viime vuosina Turun yliopiston kirjasto on alkanut solmia vastaavia sopimuksia myös suoraan kustantajien kanssa. ESAC-rekisteriin tallennetaan sekä FinELibin että kirjaston tiedekustantajien kanssa tekemät transformatiiviset sopimukset.
Kansalliskirjastossa toimiva FinELib-konsortio on neuvotellut jo lähes 10 vuotta tiedelehtisopimuksia, joihin sisältyy Open Access -etuja. Sopimuksiin sisältyy luku- ja julkaisuoikeus satoihin tai jopa tuhansiin tieteellisiin lehtiin. Niiden ansiosta vastaava kirjoittaja voi julkaista artikkelinsa avoimena joko ilman kirjoittajamaksua (ns. APC-maksu) tai alennetulla kirjoittajamaksulla. Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset voivat ilmoittautua mukaan näihin sopimuksiin valintansa mukaan.
Neuvoteltavat sopimukset ovat ns. transformatiivisia sopimuksia, joiden tarkoituksena on siirtyä tiedelehtien tilausmaksuihin perustuvasta liiketoimintamallista avoimen julkaisemisen palveluihin perustuvaan malliin. Tavoitteena on, etteivät organisaatioiden kustannukset saisi nousta nykyisestä tasosta.
Mikä on ESAC-rekisteri?
Sekä FinELibin että kirjaston tiedelehtikustantajien kanssa tekemät transformatiiviset sopimukset on vuodesta 2018 lähtien tallennettu ESACin (Efficiency and Standards for Article Charges Initiative) transformatiivisten sopimusten rekisteriin (ESAC Transformative Agreements Registry).
ESAC-rekisteri pyrkii omalta osaltaan hillitsemään hinnannousuja lisäämällä sopimusten läpinäkyvyyttä. Tässä auttaa se, että organisaatiot ympäri maailman tallentavat rekisteriin sopimustietoja, mikä mahdollistaa sopimusehtojen vertailun eri maiden kesken.
Mitä ESAC-rekisteri sisältää?
Rekisteri sisältää sopimuksen solmineen kustantajan nimen lisäksi avaintietoja kuten sopimuskauden, onko avoimena julkaistavien artikkelien määrässä rajoituksia, millä CC-lisensseillä julkaiseminen on sallittua sekä miten paljon sopimuksessa maksetaan lukemisesta ja miten paljon julkaisemisesta. Kiinnostavaa on myös se, sisältyvätkö Full OA- lehtien kirjoittajamaksut sopimukseen. Transformatiivisten sopimusten tarkoitushan on, että kustantajan tilausmaksullisten lehtien ja hybridilehtien (lehdet, joissa osa artikkeleista on ostettu avoimeksi) kaikki sisältö vähitellen tulee avoimeksi, jolloin lehdestä tulee Full OA -lehti. Mikäli Full OA -lehdet eivät sisälly sopimukseen, kustantaja veloittaa niiden kirjoittajamaksut erikseen ja kokonaiskustannukset todennäköisesti nousevat.
Turun yliopiston avoimet artikkelit 2022–2023
Vuosina 2022–2023 Turun yliopistossa on julkaistu tiedelehtisopimuksilla kokonaan ilman lisämaksua lähes 1200 tieteellistä artikkelia. Kirjaston tekemien suorien sopimusten osuus tästä on n. 40 artikkelia. Alla olevasta taulukosta käy ilmi avoimen julkaisemisen sopimusten ansiosta lisämaksutta julkaistujen avointen artikkelien määrät kustantajakohtaisesti.
Kirjasto on lisäksi mahdollistanut kirjoittajille muulla tavoin n. 35 artikkelin julkaisemisen avoimena kokonaan maksutta. Sopimuksiin kirjatuilla kirjoittajamaksujen alennuksilla on autettu kirjoittajia julkaisemaan avoimena pienemmillä kustannuksilla yli 70 artikkelia Sagen (20 % alennus) ja MDPI:n (10 % alennus) täysin avoimissa lehdissä.
Mistä kirjoittajamaksuedut löytyvät?
Kirjasto neuvottelee jatkuvasti uusista avoimen julkaisemisen sopimuksista kustantajilta saatujen tarjousten pohjalta. Ajantasaiset sopimuskaudet sekä FinELibin että kirjaston suoraan solmimien sopimusten osalta sekä sopimusten sisältämät edut löytyvät kirjaston avoimen julkaisemisen oppaan alasivulta kirjoittajamaksut. Avoimeen julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen openutu@utu.fi.