Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö houkuttelivat toista tuhatta turkulaista tutustumaan tieteen ja tutkimuksen maailmaan
Neljättä kertaa Turussa järjestetyt Tieteen päivät sekä Tutkijoiden yö pidettiin 27.–28.9.2019. Tapahtumat tavoittivat yhteensä lähes 2000 tieteestä kiinnostunutta kaupunkilaista. Tieteen päivillä kävijät pääsivät ihmettelemään puhuvaa humanoidirobottia, testaamaan lääkärintaitojaan sekä kokeilemaan arkeologin tai kemistin työtä. Luennoilla kuultiin puheenvuoroja hyönteisten uskomattomasta pienoismaailmasta, aivoista ja avaruudesta sekä sankareista ja antisankareista.
Turun yliopisto ja Åbo Akademi järjestivät perjantaina ja lauantaina 27.–28.9.2019 kaikille avoimet tiedetapahtumat Tieteen päivät ja Tutkijoiden yön, jotka ovat jo muodostuneet Turussa perinteisiksi tiedetapahtumiksi.
Suurimman osallistujajoukon, yli tuhat kävijää, keräsi lauantaina 28.9. Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa pidetyt Tieteen päivät, joiden teemana tänä vuonna oli Rohkeus. Tieteen päivillä tarjolla oli tutkijoiden luentoja muun muassa hyönteisten pienoismaailmasta, siitä miksi nukkuminen on tärkeää sekä rohkeudesta vastustaa väkivaltaa.
Millenium Technology Prize 2018 -voittaja, fyysikko Tuomo Suntola puhui Tieteen päivien luennollaan aiheesta "Tiede ja tekniikka ovat ihmistä varten".
Markku Jokisipilä, Hannu Salmi ja Benita Heiskanen keskustelivat Tieteen päivillä sankareista ja antisankareista. Tutkijat pohtivat paneelissa Irwinin, Jäätteenmäen ja Nykäsen julkisuuskuvan muutoksia ja eri puolia.
Toiminnalliset pisteet tarjosivat ihmeteltävää, oivallettavaa sekä kurkistuksia tutkijan työhön
Tieteen päivien toiminnallisilla pisteillä kävijät saivat testata taitojaan kemistinä tai lääkärinä, sukeltaa pimeään katsomaan pimeässä hehkuvia leviä sekä tutustua arkeologisiin löytöihin ja levitoivaan suprajohdejunaan.
Neljävuotias Viljami ihmetteli "Have fun with Nao" -workshopissa temppuja tekevää, keskustelevaa ja laulavaa Nao-robottia.
Ida ja Inkeri pääsivät kokeilemaan ihan oikeita kemistien laboratoriotyövälineitä. Kemian pisteellä lapset saivat pipetoida, tutkia aineiden pH-muutoksia ja mitata liuosten spektrin.
Tieteen päivillä kävijät saivat harjoitella myös lääkärin kädentaitoja. Viisivuotias Robin asetti keskittyneesti ja taitavasti kanyylin harjoitusnuken käsivarteen. Ihmiskehon osista ja erityisesti verisuonista kiinnostuneelle Robinille harjoitus oli kiehtova, mutta ihan vielä Robin ei ollut varma haluaako hän isona lääkäriksi.
Kylmäfysiikan pisteellä kävijöille tarjosi ihmeteltävää magneettisen radan päällä levitoiva suprajohdejuna. Juna jäähdytettiin suprajohtavaksi -196-asteisella nestetypellä.
Arkeologien pisteellä sai tutustua Varsinais-Suomen alueelta löytyneisiin kivikautisiin esineisiin. Lapset saivat myös harjoitella kaivauksilla työskentelyä etsimällä hiekan seasta erilaisia aarteita.
Jonni, Aksel ja Juho rakensivat Legoista omaa robottia kansainvälisen koulun robottityöpajassa. Kokoamisen jälkeen oli vuorossa robotin ohjelmointi.
– Toiminnalliset pisteet vetivät erinomaisen hyvin väkeä ja lapset olivat innoissaan päästessään itse kokeilemaan tutkijoiden taitoja käytännössä. Oli mukava nähdä paikalla näin runsaasti kaikenikäisiä tieteestä kiinnostuneita keskustelemassa tutkijoiden kanssa. On myös hienoa miten innostuneesti meidän asiantuntijamme lähtevät mukaan ja panostavat hienon tapahtuman luomiseen, Turun yliopiston viestintäjohtaja Anne Paasi sanoo.
Tänäkin vuonna Turun Tieteen päivien ohjelmaan sisältyi myös kouluvierailuita. Yli 200 turkulaista koululaista vieraili perjantaina 27.9. Turun yliopistolla muun muassa eläinmuseossa ja sydänkeskuksessa. Perjantaina vietettiin myös Tutkijoiden yötä Turun tuomiokirkossa teemalla tunteet ja musiikki.