Humanoidirobottien teknologinen kehitys on edennyt merkittävästi, mikä tekee niiden yhteiskunnallisten vaikutusten arvioinnista ja ennakoinnista erittäin ajankohtaista. Tulevaisuusvaliokunnan rahoittama pilottiprojekti kartoittaa humanoidirobottien vaikutuksia keskeisissä arvonluontiverkostoissa ja testaa tekoälyä ennakoinnin tehostamisessa.
Ihmisen kaltainen kävelevä ja kädellinen robotti, eli humanoidi, on pitkään ollut osa tulevaisuuden teknologiavisioita, mikä on herättänyt keskustelua työelämän murroksesta ja siitä, miten robotit voivat muuttaa yhteiskunnan eri osa-alueita merkittävästikin. Humanoidirobottien teknologinen kehitys on viime aikoina ottanut merkittäviä harppauksia eteenpäin, mikä tekee niiden vaikutusten ennakoinnista entistä tärkeämpää ja ajankohtaista.
Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan rahoittamassa pilottihankkeessa tavoitteena on kartoittaa humanoidirobottien nykykehitystä ja ennakoida niiden vaikutuksia seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana yhteiskunnalle keskeisissä arvonluontiverkostoissa, kuten terveydenhuollossa, liikenteessä ja ravinnontuotannossa. Hanke hyödyntää Radical Technology Inquiry (RTI) -menetelmää, jonka avulla arvioidaan systemaattisesti teknologian murroskohtia ja niiden mahdollisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Hankkeessa tehdään tiiviistä yhteistyötä menetelmää kehittäneen futuristi Risto Linturin kanssa.
Uutta tässä projektissa on menetelmän tekoälyistämisen pilotointi. Käytännössä tämä tarkoittaa tekoälyavusteista analyysia, jonka avulla menetelmän tuloksia voidaan päivittää nopeammin ja tehokkaammin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia tiedon jatkuvaan kehittämiseen ja tulevaisuuden ennakointiin.
Hanke tuottaa tulevaisuusvaliokunnalle raportin, jossa esitetään yleistajuinen ja kattava katsaus humanoidirobottien kehitykseen ja niiden ennakoituihin vaikutuksiin yhteiskunnalle merkittävissä arvonluontiverkostoissa. Lisäksi hankkeen myötä kehitetään tekoälyn hyödyntämistä ennakointityössä, mikä tarjoaa pohjan tuleville teknologiatutkimuksille ja päätöksenteolle.