Syvin kuva Linnunradan röntgenlähteistä
Tutkijaryhmän tuottamassa kuvassa näkyy satoja röntgensäteitä lähettäviä taivaankappaleita Linnunradan keskustan läheisyydestä.
Linnunradan keskusalueesta on onnistuttu tuottamaan toistaiseksi syvin kuva niin sanotulla kovalla röntgenalueella (17–60 keV). Kuvassa erottuu satoja röntgensäteitä lähettäviä taivaankappaleita: mustia aukkoja ja neutronitähtiä. Suuri osa näistä kohteista on Linnunradan keskustan läheisyydessä. Niiden jakauma vastaa hyvin Linnunradan rakennetta, joka on esitetty kuvassa vihreillä käyrillä.
Tutkijaryhmä koosti kuvan Euroopan avaruusjärjestö ESA:n INTEGRAL-satelliitin yhdeksän vuoden aikana tekemistä havainnoista. Linnunradan röntgenlähteiden kartoitus on yksi INTEGRAL-satelliitin parhaiten onnistuneista hankkeista ja toimii hyvänä lähtökohtana jatkotutkimuksille.
Kuvan on tuottanut tutkija Sergey Tsygankov yhteistyössä saksalaisten ja venäläisten kumppaneiden kanssa.
‒ Tämä on kuva galaksistamme tietyllä hetkellä, joka meidän tapauksessamme on viimeiset 9 vuotta. Tärkein tutkimustuloksemme ei kuitenkaan ole kuva, vaan katalogi galaksimme eri röntgenlähteistä. Katalogin avulla pystymme tarkistamaan teorioita Linnunradan eri röntgenkohteiden synnystä, Tsygankov kertoo.
Tsygankov työskentelee Suomen ESO-keskuksessa, Turun yliopiston erillislaitoksessa, joka toteuttaa kansainvälistä tutkimusyhteistyötä Euroopan eteläisen observatorion (ESO) kanssa. Tsygankov toimii myös professori Juri Poutasen vetämässä astrofysiikan tutkimusryhmässä Oulun yliopistossa.