Pk-yritysten strategisen resilienssin kehittäminen ei ole vain selviytymistä nykyhetken haasteista – se on myös tulevaisuuden kasvun ja kilpailukyvyn turvaamista. Syksyllä alkaneen tutkimusprojekti tuottaa muun muassa käsikirjan, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä resilienssin vahvistamiseen tarjoten pk-yrityksille tukea kohdata muutoksia ja luoda uutta, vahvempaa liiketoimintaa.
Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ovat Suomen talouden selkäranka. Niiden kyky selviytyä ja menestyä nopeasti muuttuvassa ja epävarmassa liiketoimintaympäristössä on kriittistä paitsi yritysten itsensä, myös koko kansantalouden kannalta. Viime vuosien globaalit kriisit, kuten pandemia ja geopoliittiset jännitteet, ovat korostaneet tarvetta kehittää yritysten strategista resilienssiä, kykyä toimia epävarmassa ja jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Elokuussa 2024 alkaneen kolmivuotisen tutkimusprojektin keskeisenä tavoitteena on tuottaa tietoa, joka tukee organisaatioiden kykyä rakentaa ja kehittää pitkäjänteistä selviytymiskykyä kriisien ja muutosten keskellä. PK-resilienssi -projektissa hyödynnetään sekä aiempaa tutkimusta että uutta empiiristä aineistoa suomalaisista pk-yrityksistä. Akateemisten tulosten lisäksi painopiste on selkeästi käytännön sovelluksissa, joilla voidaan suoraan vaikuttaa pk-yritysten kykyyn kehittyä ja menestyä. Vuoden 2025 alussa tehdään kysely, jolla kartoitetaan pk-yritysten resilienssin tasoa sekä kerätään konkreettisia esimerkkejä resilienssin vahvistamisesta.
Projektin lopussa julkaistaan pk-yrityksille suunnattu käsikirja, joka kokoaa yhteen parhaat käytännöt ja tutkimustiedon strategisen resilienssin kehittämiseksi. Käsikirja tarjoaa konkreettisia työkaluja ja suosituksia siitä, miten pk-yritykset voivat vahvistaa omaa toimintakykyään ja selviytymistä tulevaisuuden haasteista. Sen tarkoituksena on toimia käytännön oppaana yritysjohdolle, joka haluaa varmistaa organisaationsa kestävyyden ja elinvoimaisuuden myös epävarmoina aikoina.