Sosiaalisen median hyödyntämistä venäläisessä sodanvastaisessa aktivismissa

08.11.2024

Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022 on maan kansalaisyhteiskunnan, opposition ja riippumattoman median toiminta tukahdutettu. Näissä olosuhteissa sosiaalisen median merkitys keskustelufoorumina ja aktivismin alustana on korostunut entisestään. Samalla siitä on muodostunut keskeinen tiedon lähde Venäjän sisäisen kehityksen tutkimukselle.

Pan-Eurooppa Instituutin ”Someympäristö ja yhteiskunnallinen vakaus poikkeusolosuhteissa” -hankkeessa on tutkittu venäläistä sodan- ja hallinnonvastaista aktivismia Telegram-viestintäsovelluksessa helmikuun 2022 jälkeisessä tilanteessa sekä analysoitu sosiaalisen median merkitystä aktivismin alustana. Hankkeen tavoitteena on lisäksi ollut kartoittaa sosiaalisen median hyödynnettävyyttä Suomen turvallisuusympäristön kehityksen seurannassa. Kaksivuotista (2023-2024) tutkimushanketta on rahoittanut Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE).


Hankkeessa havaittiin, että Telegram oli venäläisille sodanvastaisille aktivisteille tärkeä työkalu, jota hyödynnettiin ennen kaikkea vapaaseen tiedonvälitykseen, keskusteluun ja vastarintatoiminnan organisointiin ja koordinointiin. Autoritarismin ja repression voimistuessa Venäjällä Telegram tarjosi aktivisteille työkalun, jonka avulla he pyrkivät lisäämään tietoisuutta sodasta ja vastarinnan olemassaolosta, motivoimaan ja aktivoimaan ihmisiä toimimaan, luomaan kollektiivista identiteettiä ja Venäjän laajuisia sodanvastaisia verkostoja sekä turvaamaan aktivismin jatkuvuuden. Tapahtumista uutisointi ja niihin liittyvien tulkintojen välittäminen Telegramissa toimi myös eri kohdeyleisöihin kohdistuvan vaikuttamisen välineenä ja työkaluna venäläisten mobilisoinnissa sodanvastaiseen toimintaan. 


Venäläisten sodanvastaisten aktivistien tavoitteena – ja haasteena – oli kasvattaa vastarinnan vaikuttavuutta laajentamalla sitä verkkoympäristön ulkopuolelle. Venäjällä kynnys osallistua julkiseen protestitoimintaan on kuitenkin korkea siihen liittyvien mittavien turvallisuusriskien vuoksi. Vaikka tällä hetkellä venäläisen sodanvastaisen aktivismin laajentuminen suuressa mittakaavassa sosiaalisen median ulkopuolelle näyttää varsin epätodennäköiseltä, on aktivistien toimintaa ja verkostojen kehittymistä tärkeää seurata, jotta mahdollisia merkkejä Venäjän sisäisestä muutoksesta voidaan havaita ajoissa. Venäjän sisäisen kehityksen seuraamisen näkökulmasta sosiaalisen median alustat ovatkin olennaisia työkaluja, sillä ne tarjoavat ajankohtaista tietoa muun muassa sosiopoliittisesta kehityksestä, yhteiskunnallisista liikkeistä ja mielipideympäristöstä. Kattavan ja reaaliaikaisen sosiaalisen median seurannan avulla on myös mahdollista tunnistaa heikkoja signaaleja yhteiskunnallisista muutoksista Suomen lähialueilla ja siten ennakoida niiden vaikutuksia Suomen turvallisuusympäristöön.

 


Tutkimushankkeen tuloksista voit lukea lisää hankkeen loppuraportista sekä Idäntutkimus-lehdestä.
 

Luotu 08.11.2024 | Muokattu 08.11.2024