Sinilevätesteri kertoo mökkirannan uimakelpoisuuden
Turun yliopisto ja VTT kehittävät edullista, nopeaa ja helppokäyttöistä mittalaitetta, joka paljastaa veden sinilevämyrkyt.
Kesän lähestyessä ja vesien lämmetessä alkaa uimavesien tarkkailu. Valtakunnallinen, Suomen ympäristökeskuksen julkaisema levätiedote kertoo yleiskuvan vesiemme tilasta ja Järviwiki vesistöjen tasolla sinilevien esiintymisestä.
Tätä tarkempaa tietoa veden laadusta ei kuitenkaan ole saatavilla.
– Kansalaisia kiinnostaa, sisältääkö esimerkiksi oman mökkirannan tai uimapaikan vesi juuri käyttöhetkellä myrkyllistä sinilevää. Myös viranomaiset ovat kiinnostuneita tarkasta tiedosta, jotta vesien turvallisuus voidaan varmistaa, sanoo tutkija Markus Vehniäinen Turun yliopiston biokemian laitokselta.
Innovaatiot yhdistyvät kuumemittarin kokoisessa laitteessa
Turun yliopistossa on kehitetty mittaukseen sopivia reagensseja eli määritysaineita aiemmissa Tekes-rahoitteisissa CyanoTox ja NucleoTracker -projekteissa. Reagenssi-innovaatiot yhdistetään nyt VTT:n Waterchip-projektissa kehittämään mittalaitteeseen.
Kuumemittarin kokoiseen laitteeseen johdetaan vesinäyte, jonka sisältämiin myrkyllisiin bakteerikantoihin laitteen sisältämät vasta-aineet reagoivat. Testi paljastaa muutamassa minuutissa, sisältääkö vesinäyte myrkyllistä sinilevää vai ei.
– Voimme kehittää laitteen tarkkuutta yhdistämällä VTT:n ja Turun yliopiston osaamisen. Samalla valmistaudutaan laitteen kaupallistamiseen, kertoo erikoistutkija Liisa Hakola VTT:ltä.
Sinilevätoksiinit-hanke on saanut Tekesin rahoituksen vuosille 2014–2015.
Teksti: Tuomas Koivula
Kuvat: Stefe