Sari Pihlasalo sai harvinaisen kutsun keskustelemaan nobelistien kanssa
Lindau Nobel Laureate Meeting -tapaamiseen. Tapahtuma on luotu siirtämään Nobel-palkinnon saajien tietoa nuorille tutkijoille. Suomesta kutsuttiin tämän vuoden tapahtumaan kaksi lupaavinta nuorta tutkijaa.
Tämänvuotisen Lindau Nobel Laureate Meeting -tapaamisen tieteenalana on kemia. Keskeiset teemat ovat vihreä kemia, kemiallisen energian muuntaminen ja varastointi sekä biokemian prosessit ja rakenteet.
Tapahtuma kokoaa 600 lupaavinta kemian tutkijaa
Tämänvuotinen Lindau Nobel Laureate Meeting -tapaaminen järjestetään Saksan Lindaussa kesä-heinäkuun taitteessa. Tapahtumaan osallistuu 35 Nobel-palkittua ja 600 väitöstutkimusta tekevää tai jo väitellyttä tieteentekijää 80 maasta.
Vuodesta 1951 alkaneen vuosittaisen tapahtuman isinä ovat fyysikkokaksikko Franz Karl Hein ja Gustav Parade. He halusivat raottaa toisen maailmansodan jälkeen eristyksiin jääneiden saksalaisten tutkijoiden yhteyttä muihin eurooppalaisiin tutkijoihin.
Kaksikko ehdotti kreivi Lennart Bernadottelle 3–4-päiväisen vuotuisen kongressin järjestämistä. Ajatuksena oli siirtää sukupolvien välillä tietoa kooten nobelistit kertomaan nuorille tieteentekijöille työstään. Vuosittain teema vaihtuu, tämänvuotista kemiaa edelsivät fysiikka, lääketiede ja taloustiede.
Pihlasalon vei tutkijaksi halu kehittää uusia ja parempia menetelmiä. Hän on ollut professori Pekka Hännisen vetämässä työryhmässä dosentti Harri Härmän kanssa kehittämässä useita uusia nanopartikkeleita ja valon määrän mittaamista hyödyntäviä menetelmiä biologisille näytteille.
Teksti: Erja Hyytiäinen