Pan-Eurooppa Instituutin johtaja, kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto osallistui Eurooppa-foorumissa Turun Paasikiviseuran järjestämään paneeliin, joka käsitteli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kahtiajakoa uuden kylmän sodan maailmassa. Paneeliin osallistui myös kansanedustaja Pekka Haavisto ja Suomen Pankin pääjohtajan virasta vapaalla oleva Olli Rehn. Paneelin moderaattorina toimi professori emeritus Paavo Okko.
Panelistit aloittivat keskustelun määrittelemällä Suomen aseman uudessa turvallisuusympäristössä. Haavisto korosti puheenvuorossaan Suomen-ideaa, jonka presidentti Koivisto määritteli selviytymiseksi. Haavisto totesi olevansa kunnianhimoisempi ja sanoi, että Suomen-idean tulisi olla myös menestyminen. Keskusteluun nousi myös taloudellinen menestyminen ilman idänkauppaa ja vihreään siirtämään sopeutuminen.
Rehnin puolestaan korosti Suomen ja sen lähialueiden ulkopuolisen kehityksen. Rehnin mukaan Suomen Nato-jäsenyys täydentää ulkopoliittista kokonaisuutta, mutta Suomen tulee silti kiinnittää huomiota globaaleihin turvallisuusuhkiin sekä suurvaltapolitiikkaan. Tässä yhtenä tekijänä on myös länsimaiden yhtenäisyys vastavoimana uusille kilpaileville autoritaarisimmille järjestelmille.
Liuhto aloitti keskustelun toteamalla, että hänen omassa ajattelussa entisen YYA-sopimuksen kirjaimet tarkoittavat nykyään yhtenäisyyttä, Yhdysvaltoja ja asiallista aseistusta. Tällä vertauksella viitattiin kansainväliseen yhteistyöhön sekä Yhdysvaltojen merkitykseen Natolle sekä eurooppalaiselle turvallisuudelle kokonaisuudessaan. Liuhto korosti myös asiallisen aseistuksen merkitystä toteamalla, ettei ole varma onko Naton edellyttämä 2% BKT-osuuden käyttäminen puolustusmenoihin riittävästi tämän hetkisessä turvallisuustilanteessa.
Keskustelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Eurooppa-Foorumin sivuilla (paneeli alkaa kohdassa 17:40).