Paluuta tekevään hinkuyskään kehitetään rokotetta laajalla tutkijayhteistyöllä
Hinkuyskän nujertamiseksi työskentelevä tutkimusryhmien yhteenliittymä on saanut yhteensä 28 miljoonan euron rahoituksen uuden rokotteen kehittämiseen. Työssä on mukana 22 ryhmää 11 valtiosta. Suomesta työhön osallistuu Turun yliopiston tutkijaryhmä, joka pureutuu tutkimuksessaan erityisesti rokotuksen aikaansaaman vastustuskyvyn sekä hinkuyskätaudin aiheuttamaan immuniteettiin.
Rokote voidaan antaa vasta 2–3 kuukauden iässä. Rokottamattomille hinkuyskä on jopa tappava.
PERISCOPE-tutkijaryhmän tavoitteena on luoda kolmannen sukupolven rokote. Työ jakautuu kolmeen kokonaisuuteen. tutkijat selvittävät sekä potilas- että laboratoriokokein, miten eri-ikäisten ihmisten immuunivaste reagoi hinkuyskärokotteeseen, he perustavat rinnakkaisia hinkuyskän tutkimusmalleja sekä potilasvaiheen kliiniseen että sitä edeltävään prekliinisen vaihetta varten ja kolmantena osiona tutkivat eläinkokein, miten tehokkaan ja pitkäkestoisen vasteen rokote antaa.
Suomessa Euroopan paras tilanne
Turun vahvuus yliopiston ja sairaalan yhteistyö
Turkulainen hinkuyskätutkimus on maailman huippulaatua. Professorit Matti Viljanen, Qiushui He ja Jussi Mertsola kehittivät jo vuonna 1990-luvun alussa PCR-diagnostiikan, jota otettiin Suomessa valtakunnalliseen käyttöön.
Qiushui He ja Mertsola johtavat 2005 perustettua EUpertstrain -verkostoa, jossa on mukana hinkuyskälaboratorioita 11 Euroopan maasta. Yhteistyössä ne arvioivat hinkuyskää aiheuttavan bakteerin muutoksia, rokotteiden tehoa sekä tautitapauksia.
Vuodesta 2009 lähtien EUpert-labnet on kehittänyt hinkuyskän laboratorioperusteista seurantaa koko Euroopassa. Näille projekteille on myönnetty Turkuun yhteensä 1 miljoonan euron rahoitus.
– Turun ehdottomana vahvuutena on erinomainen yhteistyö yliopiston ja yliopistollisen sairaalan kesken, Mertsola sanoo.
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Joshua Rappeneker