Opinnäytetyön innoittavana lähteenä pienpainatteet – esimerkkinä vanhat etsintäkuulutukset
Suomen historian opiskelija Veli-Matti Varjonen käytti tutkielmansa lähteenä yli sata vuotta vanhoja etsintäkuulutuksia. Veli-Matti kertoo pro gradu -tutkielmastaan ja antaa vinkkejä tuleville opinnäytetyön tekijöille: miten kuulutuksia voisi hyödyntää ja miksi pienpainatteita kannattaa valita lähteeksi.
Opinnäytetyön lähdeaineisto löytyi kirjastokierrokselta
Veli-Matti Varjonen törmäsi tulevan opinnäytetyönsä lähdeaineistoon kirjastokierroksella, joka oli räätälöity aineistojärjestö Kritiikille. Hän huomasi esittelypöydällä kiehtovia etsintäkuulutuksia. Oli Veli-Matilla itselläänkin osuutta aineiston löytymiseen. Hän nimittäin kuului Kritiikin hallitukseen ja oli mukana järjestämässä pienpainatetutustumista opiskelijoille.
Pienpainatteet ovat arjen painatteita, jotka on usein tehty tiettyä, hetkellistä tarkoitusta varten. Suurin osa niistä ei löydy tietokannoista. Suomalaiset pienpainatteet säilytetään Kansalliskirjaston lisäksi Turun yliopiston kirjastossa. (Katso lisää kirjaston pienpainateoppasta).
Laajaan pienpainatekokoelmaan sisältyy muun muassa Veli-Matin kiinnostuksen herättäneet vanhat etsintäkuulutukset. Etsintäkuulutuksia on 1800- ja 1900-luvun taitteesta, koko Suomen alueelta. Tutkielman aihe muotoutui lähdeaineiston innoittamana, sillä etsintäkuulutuksista pisti silmään naisten tekemä rikollisuus.
Suomen historian pro gradu -tutkielma ”Yhteiskunnan tavoittelemattomissa: Valtion naisia kohtaan harjoittama kontrolli lääninhallitusten kuulutuksissa 1893–1923” (kokoteksti utupub-julkaisuarkistossa) valmistui toukokuussa.
Kuulutuksista ilmenee valtion kontrolli ja naisten rikollisuus
Veli-Matin mukaan naisten rikollisuus ei ole yhtä tutkittua kuin miesten rikollisuus. Naisten tekemien rikosten laatua selittää osaksi aika, sillä sata vuotta sitten elettiin moraalikontrollin aikaa. Osa rikoksista liittyi lasten ja perheen hylkäämiseen sekä avioliiton ulkopuolisiin lapsiin.
Opinnäytteen olisi voinut rajata vain moraalirikoksiin, mutta Veli-Matti halusi työhönsä mukaan kokonaiskuvan sekä niin rikosten uhrit kuin silminnäkijät. Etsintäkuulutuksista nousi esiin myös alkoholi, näpistykset sekä vähempiosaisuus. Tutkielma on rajattu käsittelemään pääosin aikuisia ja mukana on vain yksi lapsitapaus.
Veli-Matti uskoo, että osa rikostapauksista on säilynyt vain etsintäkuulutuksissa, koska kaikki tapaukset eivät päätyneet oikeuteen. Aiemmin rikollisuutta on tutkittukin enemmän tuomioistuimien ja vankiloiden kautta. Siksi etsintäkuulutukset ovat ainutlaatuista lähdeaineistoa. Laajempaan tutkimukseen olisi voinut ottaa vertailuaineistoksi oikeuspöytäkirjoja.
Etsintäkuulutuksista riittää aiheita opinnäytetöihin
Oman aiheensa lisäksi Veli-Matti keksii kuulutuksista useita aiheita opinnäytetyöhön. Aiheet voivat olla poikkitieteellisiäkin.
Kuulutuksista voisi tutkia esimerkiksi:
lukuisia hevos- ja pyörävarkauksia
mitä ihmiset ovat omistaneet
rikollisuutta joko tyyppikohtaisesti tai alueellisesti
muutakin kuin rikollisuutta esimerkiksi hintoja, veroja ja maanmittauksia
Veli-Matti vinkkaa laatineensa taulukon, johon kokosi käyttämiensä tapausten tietoja. Taulukko on tallennettuna ja käytettävissä HKTL-arkistossa. Taulukon on tarkoitus helpottaa muiden opiskelijoiden ja tutkijoiden tiedonsaantia, jotta etsintäkuulutuksia olisi helpompi hyödyntää tutkimuksissa.
Miksi valita lähdeaineistoksi juuri pienpainatteita?
Uusi näkökulma: Veli-Matin mukaan pienpainatteista löytää uusia näkökulmia. Pienpainatteessa on aina julkaisijan, tässä tapauksessa viranomaisen, näkökulma. Myös pienpainatteen luonne luo uuden näkökulman: niitä ei ole painettu säilytystarkoituksessa vaan levitettäväksi.
Koskematonta materiaalia: Veli-Matti veikkaa, että monelle ei tule edes mieleen, että tällaista aineistoa on säilynyt. Suurimmasta osasta ei ole tietoa tietokannoissa. Siksi pienpainatteissa on paljon koskematonta aineistoa.
Aineiston laajuus: Veli-Matti ajattelee, että jokaiseen aiheeseen löytää ainakin jonkin verran aineistoa. Pienpainatteista saisi poikkitieteellisiäkin aiheita.
Kirjaston asiakaspalvelu: Veli-Matti kiittelee palvelua, jota sai kirjastosta tutkiessaan pienpainatteita.
Ihminen esiin: Veli-Matti uskoo, että pienpainatteet sopivat tämänhetkiseen trendiin, jossa keskiössä on tietty ihminen, ei ulkopuolinen taho. Pienpainatteista voi löytää juuri sitä - ne tuovat ihmiset lähelle.
Lisätietoa
Löydät tietoa pienpainatteista pienpainateoppaasta
Lisätietoja saat kirjaston asiantuntijoilta osoitteesta kirjasto@utu.fi
Teksti: Sara Kannisto, tietoasiantuntija Turun yliopiston kirjastossa, vastuualueena vapaakappaleet ja erityisesti pienpainatteet