Oikeustieteelliseen tiedekuntaan lähes miljoona Suomen Akatemialta
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt rahoituksen oikeustieteellisen tiedekunnan kahdelle akatemiahankkeelle. Professori Tuomas Myllyn ja professori Veli-Pekka Viljasen johtamat hankkeet saivat kumpikin 480 000 €:n rahoituksen neljälle vuodelle.
Tuomas Mylly: Immateriaalioikeuden valtiosääntöiset aidat
Tuomas Myllyn johtamassa hankkeessa tutkitaan globaalisti ensimmäisinä immateriaalioikeuksien (IP) saamaa konstitutionaalista suojaa, joka muodostuu
- ihmisoikeuksista, erit. omaisuuudensuojasta;
- investointisopimuksien tarjoamasta suojasta; ja
- kansainvälisten IP-sopimusten ja eräiden EU-säännösten valtiosääntöisistä normeista
Integroidun näkökulman avulla voidaan arvioida suojan päällekkäisyyksiä, konflikteja ja ennen kaikkea vaikutuksia oikeudellisille uudistuksille ja tulkinnoille. Erityisesti tutkimusryhmä tutkii näiden normien vaikutuksia sellaisille paikallisille ja alueellisille uudistuksille ja tulkinnoille, joiden tarkoituksena on kontrolloida IP:n haitallisia vaikutuksia. Rajoittavat vaikutukset voivat kohdistua esim. pakkolisensiointiin tai IP-poikkeusten tulkintoihin. Tutkimus keskittyy monenvälisiin toimiin (WTO, WIPO), kahdenvälisiin sopimuksiin (esim. TTIP, EU-3.maa) ja ihmisoikeusvelvoitteisiin (esim. EIS, EU, YK jne.). Tutkimusryhmä tutkii ao. vaikutuksia erityisesti EU-oikeudessa ja valikoitujen kehitysmaiden oikeudessa.
Veli-Pekka Viljanen: Perustuslakikäsitys muutoksessa. Valtiosäännön muutos Suomessa 1990–2020. (CORE)
Veli-Pekka Viljasen johtamassa hankkeessa puolestaan analysoidaan suomalaisen perustuslakikäsityksen muuttumisen syitä ja normatiivista luonnetta 1990-luvulta alkavalla ja 2020 luvulle päättyvänä ajanjaksona. Tarkoituksena on kartoittaa Suomessa tapahtunutta normatiivisesti laajaa ja nopeaa, mutta samalla vakaaksi kuvattavaa valtiosääntöistä muutosta ja erityisesti valtiosääntöisiin käytäntöihin ja valtiosääntöperiaatteisiin liittyviä normatiivisia jatkuvuuksia ja katkoksia. Hankkeessa toteutetaan pitkittäissuuntainen tapaustutkimus Suomen valtiosäännössä tapahtuneista perustavista muutoksista. Ottamalla systemaattisen analyysinsä kohteeksi tiettyyn aikajaksoon rajatun valtiosääntöistymisen ja hyödyntämällä valtiosääntöisten toimijoiden, vaikutussuhteiden ja sisäisten normatiivisten konfliktien perusteellista arviointia, hanke luo rakenteellisen kuvan keskeisistä muutokseen vaikuttaneista kansainvälisistä tekijöistä ja modernin konstitutionalismin sisäisestä normatiivisesta logiikasta.