Neitsytperuna innostaa symposiumiin
Turussa loppuviikosta järjestettävä Neitsytperunafestivaali yhyttää tutkijat ja perunankuluttajat. Kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa Turun yliopiston tutkijat järjestävät perjantain ja lauantain lasten perunafestivaaleille aistiradan sekä lauantaille Perunasymposiumin.
Aistirata opettaa lapsille hauskalla tavalla uutta ja tuottaa samalla tutkijoille mielenkiintoista aineistoa.
Symposiumi vie perunan alkulähteille
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo symposiumissa perunan merkityksestä suomalaisessa ruokakulttuurissa, perulaisesta La Molinan yliopiston saapuva Ritva Repo-Carrasco-Valencia kertoo perunan viljelystä ja käytöstä sen alkulähteillä Perussa, Pyhäjärvi-instituutin Johanna Pihala kertoo parhaan perunan luomisesta ja maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen lähiruokaohjelmasta.
– On meidän oikeutemme mutta myös velvollisuutemme näyttää ihmisille, mitä työtä teemme, tulevathan palkkarahamme julkisista varoista, Sandell sanoo.
FFF:n lisäksi paikalla on sekä Biokemian ja elintarvikekemian laitoksen tutkijoita että koulutus- ja kehittämiskeskus Brahean väkeä. Jatkossa tiivistyy yhteistyö myös lääketieteen kanssa, kun FFF muuttuu osaksi lääketieteellistä tiedekuntaa.
– Meillä on jo ollut tiivistä tutkimusyhteistyötä lääketieteellisen tiedekunnan kanssa, mutta toivottavasti tämä meille suuri muutos tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, Sandell sanoo.
>> Neitsytperunafestivaalien ohjelma
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Pekka Paasio