MSc Thesis Project Expo -messuilla kohtasivat biotieteiden alojen opiskelijat ja tutkijat

19.12.2024

Keskiviikkona 4.12.2024 järjestetyillä MSc Thesis Project Expo -messuilla kohtasivat biotieteiden alojen opiskelijat ja tutkijat. Tapahtuma oli suunnattu sekä kotimaisille että kansainvälisille biotieteiden alojen maisteriopiskelijoille ja tutkimusryhmille Turun yliopistosta ja Åbo Akademista.

Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat tehneet yhteistyötä pitkään muun muassa tutkimuksen ja maisteriohjelmien parissa ja moneen tutkimusryhmään kuuluu tutkijoita ja opiskelijoita molemmista yliopistoista, mikä johti ajatukseen yliopisto- ja tutkimusryhmärajat ylittävästä tapahtumasta. Ensimmäistä kertaa järjestetyt MSc Thesis Project Expo -messut herättivätkin kiinnostuksen ja täyttivät tapahtumakeskus Joen.

Tapahtuman tarkoitus oli antaa opiskelijoille ja tutkijoille mahdollisuus verkostoitumiseen. Tutkimusryhmät pitivät pisteitä, joilla he esittelivät itsensä posterien avulla. Opiskelijat kiersivät ryhmien pisteitä ja kartoittivat mahdollisuuksia ryhmistä, joissa tehdä pro gradu -tutkielma tai työharjoittelu.

Kuvateksti: Tapahtuma antoi mahdollisuuden verkostoitumiseen.

– Ensimmäistä kertaa järjestetty MSc Thesis Project Expo antaa opiskelijoille ja tutkijoille mahdollisuuden verkostoitua matalalla kynnyksellä. Edellisinä vuosina yliopistot ja tutkimusryhmät ovat järjestäneet omat luentomaiset tapahtumansa. Tällä kertaa halusimme luoda yliopisto- ja tutkimusryhmärajat ylittävän messumaisen tapahtuman, jossa tutkimusryhmistä saa hyvän yleiskatsauksen ja jossa ryhmiin pääsee tutustumaan matalla kynnyksellä. Opiskelijat pääsevät kiertämään niiden ryhmien pisteitä, jotka heitä kiinnostavat ja esittämään kysymyksiä heitä askarruttavista asioista. Verkostoituminen on huomattavasti helpompaa näin kuin luentosalissa, taustoitti tapahtumaa järjestämässä ollut vanhempi yliopistonlehtori Annika Meinander Åbo Akademista.

Myös opiskelijat kokivat yliopistot ja tutkimusryhmät yhteen tuovan tapahtuman hyödyllisenä.

– Tapahtuma on ollut positiivinen kokemus. Täällä on saanut kattavan kuvan tutkimusryhmistä ja mahdollisista gradu- ja harjoittelupaikoista, ja erityisen kivaa on ollut se, että on päässyt tutustumaan tarkemmin kaikista kiinnostavimpiin ryhmiin matalalla kynnyksellä, kertoivat pisteitä kiertäneet opiskelijat.

Tapahtuma keräsi kiitosta myös kansainvälisiltä opiskelijoita.

– Olemme saapuneet Suomeen muutama kuukausi sitten, emmekä tunne montaa alan opiskelijaa tai tutkijaa, joten emme olisi tienneet, mistä lähteä liikkeelle. Tapahtuma tuntuu hyvältä ensimmäiseltä askeleelta oikeaan suuntaan, kertoivat kansainväliset opiskelijat.

– Monesti tutkimusryhmät ja opiskelijat tutustuvat jo kandivaiheen kursseilla ja täten tietoa tutkimusryhmistä ja gradupaikoista on jaettu jo ennen maisterivaiheen alkua. Kansainväliset opiskelijat puolestaan saapuvat Suomeen maisterivaiheen alussa, mikä tarkoittaa sitä, että heiltä puuttuu täällä kandidaatin tutkinnon suorittaneiden saamaa tietoa ja verkostoja. Tämän tapahtuman kautta pystymme antamaan saman mahdollisuuden tiedonsaantiin ja verkostoitumiseen kaikille, lisäsi Meinander.

 

Kuvateksti: Pisteille pysähdyttiin kiinnostavien keskustelujen pariin.

Paikalla oli myös molempien yliopistojen työelämäpalvelut jakamassa vinkkejä työnhakuun sekä lisäämässä opiskelijoiden tietoisuutta yliopistojen tarjoamasta tuesta työelämään siirtymiselle.

– On kivaa ja erittäin hyödyllistä, että pääsemme sinne, missä opiskelijat ovat sen sijaan, että opiskelijoiden pitää hakeutua sinne, missä me olemme. Tämä lisää opiskelijoiden tietoisuutta tarjoamastamme tuesta ja madaltaa kynnystä pyytää apua, kommentoivat Pilvi Lempiäinen ja Matias Erlund Turun yliopiston ja Åbo Akademin työelämäpalveluista. 

Tapahtuma tarjosi siis opiskelijoille mahdollisuuden tutustua kiinnostaviin tutkimusryhmiin ja tutkimusryhmille mahdollisuuden lisätä näkyvyyttä ja rekrytoida opiskelijoita. Tämä opiskelijat ja tutkimusryhmät yhteen tuova konsepti keräsi paljon kiitosta ja nosti esiin tarpeen matalan kynnyksen tapahtumille.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Hämynen

Luotu 19.12.2024 | Muokattu 19.12.2024