Moderni taloushallinto ennakoi ja antaa strategista tukea
Kauppakorkeakoulun sidosryhmäseminaarissa pohdittiin taloushallinnon muuttuvaa kenttää. Globaali toimintaympäristö haastaa alan kehittymään.
Varman talousjohtaja Pekka Pajamo oli yksi seminaarin puhujista. Hän korosti riskienhallinnan ja valvonnan merkitystä.
Kauppakorkeakoulun sidosryhmät ja tutkijat kokoontuivat keskiviikkona 14.11. tarkastelemaan modernin taloushallinnon tilaa ja tehtäviä.
Tilaisuuden yhteistyökumppanina toimineen Ernst & Youngin aluejohtaja, partner Jari Henttulan mukaan yritysten toimintaympäristöjen globalisoituminen ja digitalisoituminen ovat vaikuttaneet perinteisen alan käytäntöihin.
‒ Ehyttä tietoa saadaan reaaliaikaisesti yhtä aikaa kaikille esimerkiksi ison yrityksen maakohtaisissa organisaatioissa. Alalla pitää myös pystyä vastaamaan tulevaisuuden ennakoinnin haasteisiin ja tuottamaan tietoa päätöksenteon tueksi.
On yleistä, että alalle työllistyvät aloittavat uransa tilintarkastustehtävissä. Henttulan mukaan kauppakorkeakoulussa omaksutaan tietoa ja taitoja laaja-alaisesti, mikä edesauttaa myöhempää kehittymistä ja erikoistumista alalla.
‒ Laskentaosaaminen, moderni tietotekniikkaosaaminen, kielitaito sekä yhteisö- ja tiimityötaidot ovat hyviä eväitä alalle, hän sanoi.
Teknologiat suurin muutoksen ajuri
Kauppakorkeakoulun johtaja, laskentatoimen professori Markus Granlundin mukaan tapa organisoida taloushallintoa sekä sen prosessit ovat olleet kovassa muutoksessa. Esimerkkeinä hän mainitsi ulkoistamisen, palvelukeskusten syntymisen sekä tilitoimistojen muuttuvan roolin.
‒ On paineita viedä toimintaa yhä enemmän kohti raportoivaa palvelua. Taloushallinnossa roolit kehittyvät kohti strategisen tuen suuntaa.
Yksittäisenä keskeisimpänä muutostrendinä Granlund pitää kuitenkin uusien teknologioiden vaikutuksia taloushallintoon.
‒ Teknologiat ovat mahdollistaneet ulkoistamisen, keskittämisen ja hajauttamisen aivan uusilla tavoilla. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole näkyvissä mullistavia uutuuksia ja uskonkin, että tulevat vuodet trimmaillaan käyttöön otettuja tietojärjestelmiä ja otetaan niistä tehoa irti. Tällä hetkellä hyödynnetään rajallisesti sitä, mitä on olemassa.
Johdon laskentatoimi on yksi Turun kauppakorkeakoulun tutkimuksen vahvuusalueista. Se paneutuu moderneihin taloussuunnittelun, suorituskykymittauksen ja kustannusjohtamisen työkaluihin, joita yritykset ja organisaatiot tarvitsevat globaalissa toimintaympäristössä. Erityinen painotus on innovaatioprosessien tukemisessa.
TS