Maan kätkemät kertovat luku- ja kirjoitustaidosta
Turun maaperä paljastaa tietoja suomalaisten luku- ja kirjoitustavoista. Keskiaikaisia kirjansolkia löytyy vain kirkollisilta alueilta. Se todistaa, että kirja oli liian kallis porvarillekin ostettavaksi.
Aboa Vetus & Ars Nova -museon näyttely esittelee lukemisen ja kirjoittamisen historiaa arkeologisten löytöjen avulla. Riikka Soinisen piirrokset paljastavat, ketkä kirjoitustaitoa tarvitsivat.
Suurin maan paljastama yllätys arkeologi Janne Harjulalle on riimukirjoituksella koristellun pienen puisen kimpivadin pohja.
Aboa Vetus & Ars Nova -museon tontilta löytyi pienen puisen vadin pohja. Sen alapuolelle on kirjoitettu riimukirjaimin alkuosa latinankielisestä Ave Maria -rukouksesta.
– On todennäköistä, että riimukirjoitustenkin määrä Suomessa tulee kasvamaan Turussa tehtävien arkeologisten tutkimusten myötä, Harjula sanoo.
Arkeologia paljastaa arjen
Aineisto paljastaa Harjulan mukaan sen, miten tiiviisti kaupungin kehitys ja asioiden kirjallisen muistiinpanemisen taito kytkeytyvät toisiinsa ja jopa ruokkivat toinen toistensa kehitystä.
Tutkimus jatkuu muun muassa Koroisten niemen piispanistuimen alueelta aikanaan kaivetusta aineistosta. Harjulan toiveena olisi päästä tutkimaan tarkemmin myös koulutuksellisen toiminnan jälkeensä jättämiä merkkejä. 2000-luvun puolivälissä tehdyissä kaivaustutkimuksissa Tuomiokirkon kupeessa löydettiin suuri määrä keskiaikaisia kirjoituspuikkoja ja vahatauluja, jotka voidaan liittää lähistöllä toimineeseen katedraalikouluun. Koulun keskiaikaiset sijaintipaikat ja tontit ovat silti vielä arkeologisesti tutkimatta.
Luku- ja kirjoitustaidon historia esillä Aboa Vetuksessa
Muun muassa Turun kaivauksissa paljastunutta kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyvää esineistöä, Harjulan tutkimustuloksia sekä Riikka Soinisen piirroksia keskiaikaisesta luku- ja kirjoitustaidosta on esillä Aboa Vetus & Ars Nova –museossa 15.helmikuuta 2015 saakka.
Kirjain kerrallaan – lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -näyttely kertoo luku- ja kirjoitustaidon tulosta Suomeen keskiajalta lähtien. Näyttelyn esineistö on poikkeuksellisen runsas ja se esittelee tuoreinta suomalaisen kirjallistumisen tutkimusta.
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuvat: Eläinhahmoiset kirjansoljet Turun Koroisista. Suomen kansallismuseon kokoelma. Kuva Aboa Vetus & Ars Nova, Jari Nieminen.
Kauppias pitää kirjaa omaisuudestaan. Näyttelyn kuvitusta. Piirros Riikka Soininen, Aboa Vetus & Ars Nova