Maaherran makasiinin vanhoihin varastoihin galleria ja ravintola
Tuomiokirkon kupeessa 1830-luvulta seisseen Maaherran makasiinin peruskorjaus on loppusuoralla. Maaherran hevosten ja myöhemmin possujen asumuksena sekä kirkkokansan vessana toiminut rakennus on jo saanut galleriatilat, kevään korvalla tiloihin valmistuu ravintola.
Maaherran makasiinin historiasta kirjaa kirjoittava filosofian tohtori Rauno Lahtinen (vas.) iloitsee siitä, että kerrankin hän pääsee kirjoittamaan vanhasta rakennuksesta, jota ei ole purettu. Rakennuksen omistavan kiinteistöosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan Pekka Kanerviston mukaan peruskorjauksessa on ollut selkeä linja: ulkokuori suojellaan, sisäpuolella tehdään muutoksia.
Maaherran makasiinin uusi elämä on vuosi sitten rakennuksen ostaneiden Turun Yliopistosäätiön ja Turun yliopiston ansiota. Uudet omistajat päättivät kunnostuttaa rakennuksen vanhimman osan, akatemiataloa kohti katsovan 1830-luvulla maaherran hevosten talliksi ja varastoiksi valmistuneen makasiinin.
Makasiini Contemporary on jo avannut ensimmäisen näyttelynsä, talon Hämeenkadun puoleiseen päätyyn valmistuvat ravintolatilat huhtikuuhun mennessä. Pyöreään kulmaan valmistuu sitä ennen toimistotiloja.
Galleria Makasiini Contemporaryn avaaminen merkitsi Forsblomille (kuvassa) paluuta kotikaupunkiin, jonne hänen isänsä aikanaan perusti suvun ensimmäisen gallerian. Isä jatkaa työtä Helsingin ja Tukholman galleriassa, Turun galleria on Frej Forsblom oma luomus.
Kirkkoväen vessa ja possujen tyyssija
Maaherran makasiini tuli turkulaisille tutuimmaksi postina, mutta rakennuksen historiasta kirjaa parhaillaan kirjoittava filosofian tohtori Rauno Lahtinen paljastaa talolla olleen monipuolinen historia.
Juuret ovat vahvasti Turun ytimessä. Naapurissa seisova tuomiokirkko vihittiin käyttöön 1300-luvulla, ja sen ympärille rakentui Turun kaupunkikeskusta. Kirkkoa kiertävän kettingin paikalla oli aikanaan muuri, josta osa koostui rakennuksista. Naapurissa aloitti 1640 toimintansa myös Turun akatemia, jota varten rakennettiin 1800-luvun alussa oma akatemiatalo.
Purku uhkasi 1950-luvulla