Kyselyllä selvitetään ympäristömuutoksia ja asukkaiden tulevaisuuden toiveita Savukosken seudulla

04.02.2022

Savukosken seudun asukkailla ja seutua tuntevilla on helmi–maaliskuun ajan mahdollisuus vastata ympäristömuutoksia ja niiden vaikutuksia kartoittavaan verkkokyselyyn. Lapin ja Turun yliopistojen toteuttama kysely on osa laajempaa Arktisen alueen muutoksia tarkastelevaa CHARTER-tutkimushanketta, jossa selvitetään myös paikallisten yhteisöjen tulevaisuuden näkemyksiä ja muutoksiin sopeutumista päätöksenteon tueksi.

Pohjoisen ilmaston ja maankäytön muutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen, lumi- ja jääpeitteisiin sekä ihmisyhteisöihin ja paikallisiin elinkeinoihin. Muutokset tuntuvat erityisesti luonnossa työskentelevien kuten kalastajien, poronhoitajien, ja maa- ja metsätaloutta sekä matkailua harjoittavien arjessa. Pohjoiseen luontoon ja paikallisyhteisöihin vaikuttavat enenevässä määrin myös uudet maankäytönmuodot, kuten kaivostoiminta ja tuulivoimatuotanto, jotka tuovat mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. 

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori ja CHARTER-hankkeen vetäjä Bruce Forbes painottaa, että asukkaiden kokemusperäinen tieto muutoksista ja niiden vaikutuksista on arvokasta. 

– Paikalliset havainnot tulevat kuulluksi ja rikastuttavat tutkimustietoa. Havainnot auttavat rakentamaan kokonaiskuvaa muutoksista ja niiden merkityksestä. Paikallista tietoa ja tutkimustietoa yhdistämällä myös päätöksentekijöiden käyttöön saadaan monipuolisempia ja paikalliset erityispiirteet huomioivia aineistoja, Forbes sanoo. 
Turun yliopiston, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen sekä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden yhdessä laatiman verkkokyselyn avulla kerätään asukkaiden näkemyksiä ympäristössä tapahtuneista muutoksista, niiden vaikutuksista sekä tulevaisuuden toiveista Savukosken seudulla. 

Kysely on tarkoitettu Savukosken seudun asukkaille ja siellä kausiluontoisesti asuville. Erityisesti vastauksia toivotaan poronhoitajilta, kalastajilta, metsästäjiltä ja muilta paljon luonnossa aikaa viettäviltä. Vastaaminen onnistuu parhaiten tietokoneella tai tabletilla, mutta myös älypuhelimella. Kyselyyn voi vastata suomeksi ja englanniksi.  

Kysely on osoitteessa: bit.ly/Savukoskenkysely

Ympäristömuutoksista toivotaan mahdollisimman laajasti havaintoja

Kyselyssä vastaaja pääsee kertomaan havaitsemistaan muutoksista ympäristössä sekä merkitsemään ne kartalle. Näistä voi myös liittää mukaan valokuvia tai videoita, mikäli niitä vastaajalta löytyy. 

–  Muutoksia voi miettiä laajasti ja ne voivat koskea esimerkiksi vuodenaikaisessa säässä ja lumi- ja jääolosuhteissa tapahtuneita muutoksia vastaajan elinaikana, esimerkiksi tiettyjen kasvi- ja eläinlajien esiintymisen muutoksia, eroosiota, tulvia ja metsäpalojen esiintymisessä havaittuja muutoksia, sanoo tutkija Salla Eilola Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitokselta. 

Lisäksi kyselyssä kerätään tietoa tulevaisuuden näkemyksistä, kuten minne mahdollisia uusia toimintoja Savukosken seudulla tulisi ohjata tai mitä alueita tulisi säästää maankäytön kehitykseltä. 

Kysely on ajankohtainen, sillä pohjoisessa puhuttaa vihreä siirtymä ja sen reiluus paikallisesti. Lapin maakunnan päivitetty kehittämisstrategia, Lappi-sopimus, etenee hyväksymisprosessissa. Koti-Lappi-lehden verkkosivuilla 26.10.2021 julkaistun uutisen mukaan sopimusluonnoksen julkaiseminen herätti keskustelua muun muassa Savukoskella. Lapin liiton nähtiin painottavan keskuksia, vaikka samalla myös harvaan asutuilla alueilla on mahdollisuus kehittyä. Merkitystä on muun muassa metsästys- ja kalastus- sekä keräilyoikeudella ja porotalouden toimintaedellytyksillä. 

Tavoitteena ympäristömuutoksien ymmärtäminen ja paikallisten toimijoiden tukeminen

Kysely on osa Euroopan Unionin rahoittamaa arktisen alueen ympäristömuutoksia ja sopeutumista tarkastelevaa CHARTER-hanketta. 

– Hankkeen tavoitteena on ymmärtää paremmin arktisten alueiden ilmaston ja maankäytön muutoksiin johtavia prosesseja. Tavoitteena on myös tukea paikallisia toimijoita luomaan heidän lähtökohdistaan tulevaisuuden toimintavaihtoehtoja. Kyselyllä pyritään kartoittamaan näkemyksiä laajasti tämän työn tueksi. Kyselyn lisäksi hankkeessa muun muassa haastatellaan luontoperustaisten elinkeinojen, erityisesti porotalouden harjoittajia heidän näkemyksistään, kertoo hankkeessa tutkijana toimiva dosentti Sirpa Rasmus Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.  

– Yleensä Arktisen alueen muutoksia tarkastellaan laajoilla alueilla hyödyntäen muun muassa säähavaintoasemien ja satelliittien tuottamaa kaukokartoitusaineistoa. Paikallisille asukkaille suunnattu karttakysely ja ihmisten tulevaisuuden näkemykset antavat meille vastapainoksi tietoa siitä, miten muutosten kanssa eletään, sanoo hankkeessa työskentelevä tutkijatohtori Salla Eilola. 

Lisätietoja kyselystä ja CHARTER-hankkeesta:
Tutkijatohtori Salla Eilola
Turun yliopisto
salla.eilola(at)utu.fi

Luotu 04.02.2022 | Muokattu 04.02.2022