Kunniatohtorit paljastivat, miten tiede parantaa
Professorit Terry Dwyer ja Malcom G. Parker suhtautuvat työhönsä intohimoisesti. Se paljastui lääketieteellisen tiedekunnan antaessa Osmo Järvi –salin kunniatohtorriksi nimettyjensä haltuun. Dwyerin puhe huokui uskoa tieteen parantavaan voimaan.
Lääketieteellisen tiedekunnan tuoreen kunniatohtorin Terry Dwyer (oik.) innosti dekaqani Tapani Rönnemaata ja muuta yleisöä miettimään, mitä nykyisin sanottaisiin aikuisille, jotka ottaisivat kouluista tietämättömän heimon lapset pihalta leikkimästä ja istuttaisi paikalleen kuudeksi tunniksi päivässä. - Antakaa lasten tehdä fyysisiä harjoitteita, Dwyer sanoi.
– Mitä me voimme tehdä? Muuttaa lasten elämäntyyliä, Dwyer totesi.
Yhteyden takana yhteinen kiinnostus lapsien terveyteen
Dwyerin mukaan maantiede ei rajoita tutkimuksen tekemistä, mutta sen vaikutus on osattava ottaa huomioon. Hän pitää merkittävänä sitä, että niin australialaisille kuin suomalaisillakin tutkijoilla on valmiutta matkustaa pitkällekin, jotta yhteistyö saadaan rullaamaan.
Pieni pärjää keskittämällä voimavarat
Englantilaisen Institute of Reproductive & Developmentin professorin Malcom G.
Parker esitteli luennollaan omaa tutkimuskohdettaan ja maineikkainta löytöään RIP140:ää eli tumareseptoria, joka säätelee geenien ilmestymistä. Se vaikuttaisi olevan keskeinen tekijä määrittelyssä, muokkautuuko solusta valkoista vai ruskeaa rasvaa. Havainto voi olla ratkaiseva taistelussa lihavuutta vastaan.
Parkerin side Turkuun on synytnyt henkilökohtaisten yhteyksien pohjalle. Professori Pirkko Härkönen oli jo 30 vuotta sitten mukana Parkerin tutkimusryhmässä, nyt Parkerin kanssa samassa paikassa työskentelee Turun yliopiston osa-aikainen professori Ilpo Huhtaniemi, Turun vahvana kontaktina on professori Matti Poutanen.
– Hyvä tutkijat etsivät toisensa olivat he missä maassa tahansa, Parker totesi.
Muun muassa yhdysvaltalaisten kanssa yhteistyötä tekevä Parker on huomannut, että Suomessa tieteen rahoitus on huippumaita niukempaa. Tutkijoiden työ on kuitenkin riippuvaista rahoituksesta ja yhteiskunnan tarjoamasta infrastruktuurista.
– Suomen kaltainen maa voi menestyä fokusoimalla tiettyihin rajattuihin tutkimuskohteisiin, kuten Turussa on tehty, Parker sanoo.
Erja Hyytiäinen