Erikoislääkärikouluttajalta: Korona-aika ei nujertanut koulutuksia, vaan vei ne seuraavalle tasolle

23.03.2021

Yleislääketieteen kouluttajat ottivat aimo digiloikan siirtäessään valtakunnalliset kouluttajien koulutuspäivänsä virtuaaliselle alustalle. Seurauksena kouluttajisto ei ainakaan hyytynyt, vaan linjoille löysi tiensä 250 yle-kouluttajaa. Saldo oli loistava, sillä kyseessä on Suomen joka kolmas yleislääketieteen kouluttaja! 

Tammikuussa viidettä kertaa järjestetty tapahtuma on perinteeksi muodostunut ja kulkee nimellä PRO YLEISLÄÄKETIEDE. Tänä vuonna teemana oli Tieto, taito ja tunteet – hyvinvointia ohjaamalla. Vetovastuussa oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikkö yhdessä Turun yliopiston yleislääketieteen oppialan kanssa. Tapahtuma järjestettiin Liveton-virtuaalialustalla 28.–29.1.2021. 

Kahteen päivään mahtui niin keynote-luentoja, teemakeskusteluita kuin työpajojakin. Keihäänkärjeksi oli nostettu kouluttajan hyvinvointi. Ilman kouluttajaa kun ei ole koulutettavien ohjaustakaan. Verkostoituminen toimi virtuaalialustan kahvihuoneissa, chatissä ja työpajojen pienryhmissä. 

Onkologi, psykoterapeutti Päivi Hietasen avausluento Tunteista ja lääkäreistä sai kuulijakunnan taakseen ja pohtimaan lääkärin työn herkkyyttä. Koulutustapahtuman toinen keynote oli valtakunnallinen kooste yliopistoalueittain Missä mennään koulutusuudistuksessa? Osaamisperustaisuuden viisi ydinelementtiä esitettiin porrasmaisesti, ja kehittäjäyhteisö keräsi kouluttajilta kentän ääntä jatkotyöstöä varten. Kevään 2021 aikana luvattiin jatkaa alueittain osaamisen arvioinnin suunnittelua kouluttajien kanssa ja visioida valtakunnallinen koontitilaisuus syksyksi.

Teemakeskustelut pistivät ajatukset laukalle, ja tarjosivat samalla mahdollisuuden verkostoitua tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Yhteiset ideat kerättiin Flinga-seinille rakentamaan yhteisymmärrystä. Aiheita oli niin koejakson kokemuksista, osaamisen arvioinnista, ohjausonnistumisten jaosta kuin myös mahdollisuudesta pysähtyä keräämään villeimmätkin haaveet ohjaukseen liittyen. 

Yliopistoalueet tuottivat yhdessä sisältöä niin teemakeskusteluihin kuin työpajoihin. Kahdeksan eri työpajaa tarjosivat virikettä itsensä johtamiseen, omaan lääkäriyteen ja strukturoidumpaan ohjausosaamisen vahvistamiseen eri ohjaustyökaluja konkreettisesti kokeillen. Jokainen sai osallistua kahteen työpajaan, ja innokkaimmat jo toivoivat työpajojen toistuvan myöhemminkin. Työpajojen onnistumisen edellytys oli, että vetäjät käyttivät aktivoivia osallistamismenetelmiä verkossa. Myös eri alueiden verkostoituminen ja kokemusten jako nousivat palautteessa korvaamattomiksi. Virtuaalisuudesta huolimatta olemme jälleen tiiviimpi kouluttajayhteisö!

Kuvakaappaus PRO Yleislääketiede 2021 -tapahtumasta.
Veera Veromaa (vas.) ja tapahtuman juontaja Kristina Vahvaselkä virtuaalitapahtuman katsojanäkymässä. 

Oli kunnia saada vetovastuu projektissa. Uuden edessä huomasimme, että virtuaalinen koulutustapahtuma vaatii vielä perinteistä live-tapahtumaa enemmän suunnittelua, aikataulutusta ja takataskuun monta plan B:tä. Periaatteessa tapahtuma luodaan etukäteen kokonaan ja koulutuspäivä lipuu minuutilleen suunnitellun mukaan. Myös hybriditapahtumat ovat nyt kovasti monen toiveissa, jotta koulutuksiin osallistuminen olisi helpompaa. Tämän kokemuksen perusteella menisin edelleen joko/tai-periaatteella, ellei henkilöstöä ja budjettia ole riittävästi. Hybridi kun käytännössä tarkoittaa vain kahden eri tapahtuman luomista samanaikaisesti. 

Valtakunnallisena tarkoituksenamme on rakentaa potilaan parhaaksi toimiva koulutusjärjestelmä, jossa koulutettavan osaamista ja kehittymistä havainnoidaan systemaattisesti. Yleislääketiede vastaa kaikkien erikoisalojen yhdeksän kuukauden terveyskeskuskoulutuksesta, YEK-vaiheesta sekä oman erikoisalansa erikoistuvien lääkäreiden koulutuksesta. Koulutus- ja ohjaustoiminnan pyörittämiseen tarvitaan siis useita satoja sitoutuneita koulutusterveyskeskusten lähiohjaajia että erikoislääkärikouluttajia, joiden oma työhyvinvointi on jaksamisen kannalta oleellinen kannateltava. Vuotuisien päivien anti onkin kouluttajayhteisön kerääntyminen yhteen pohtimaan näitä tärkeitä asioita. 

Innolla jo Kuopion PRO YLEISLÄÄKETIEDE 2022 -päiviä odottaen.

Veera Veromaa
Kirjoittaja on koulutusylilääkäri VSSHP Perusterveydenhuollon yksikössä ja kliininen opettaja Turun yliopiston yleislääketieteen oppiaineessa. 

Luotu 23.03.2021 | Muokattu 25.03.2021