Kohtaamisia vapaakappaleiden äärellä: kansallinen vapaakappalekirjastojen konferenssi pidettiin Turussa
Kansallinen vapaakappalekirjastojen konferenssi järjestettiin 12.–13.11.2024 Turussa. Konferenssiin osallistui yli 50 kirjastoammattilaista Suomen vapaakappalekirjastoista. Järjestimme konferenssin yhdessä Kansalliskirjaston kanssa.
Vapaakappalekirjastopäivä-nimellä kulkeva konferenssi järjestetään kerran vuodessa. Konferenssin tavoitteena on saattaa yhteen vapaakappaleiden parissa työskentelevät kirjastoammattilaiset. Ohjelmaan kuuluu vapaakappaleaiheisia esityksiä, vapaampaa yhteistä keskustelua sekä verkostoitumista. Tänä vuonna oli meidän vuoromme päästä järjestämään tapahtumaa Kansalliskirjaston kanssa.
Tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi
Aiemmin yksipäiväinen tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi. Halusimme tarjota mahdollisuuden päästä tutustumaan Raisiossa sijaitseviin pienpainatteisiin, niihin lukeutuviin lautapeleihin ja julisteisiin, sekä sanomalehtiin. Jottei kulku Raisioon olisi haukannut liian isoa osaa päivän aikataulusta, sijoitimme kierroksen edelliselle päivälle.
Tiistain kierrokselle osallistui innostunutta väkeä. Vaikka aineistot eivät olleet osallistujille tuntemattomia, olivat ne suurelle osalle aineistoa, jota heillä ei järjestetä ja säilytetä kattavasti.
Pienpainatteita saadaan kulttuuriaineistolain mukaan vain meille ja Kansalliskirjastoon. Vilkasta keskustelua syntyi aineiston säilytysolosuhteista, hyllyjärjestyksestä sekä muista kaikkia vapaakappalekirjastoja koskettavista aiheista.
Yli 50 henkeä kokoontui Feeniks-kirjastossa ja verkon välityksellä
Keskiviikon ohjelmaan sai osallistua paikan päällä tai etänä. Kaikki Suomen painettuja vapaakappaleita vastaanottavat kirjastot olivat mukana: meidän ja Kansalliskirjaston lisäksi Åbo Akademin, Oulun yliopiston ja Jyväkylän yliopiston kirjasto sekä etäyhteyden päässä Itä-Suomen yliopiston kirjasto. Lisäksi Eduskunnan kirjasto oli edustettuna. Osallistujista lähes 30 saapui Feeniks-kirjastoon – yhteensä koolla oli yli 50 hengen osallistujajoukko!
Päivän aluksi kirjastonjohtaja Heli Kautonen piti avauspuheenvuoron vapaakappaleiden ja niiden eteen tehtävän työn tärkeydestä. Kuvailemalla kokoelmiamme vaanivia uhkia paperitoukista ja sodista inhimilliseen välinpitämättömyyteen, hän toi esille työmme monet muodot ja ulottuudet.
– [P]akottaapa resurssien puute meidät myös tekemään yhteistyötä ja keksimään konsteja monia, joilla saamme pölymme pyyhittyä ja asiakkaamme palveltua, täältä ikuisuuteen.
Turun yliopiston kirjaston esityksessä kerroimme organisaatiostamme sekä siitä, miten olemme järjestäneet vapaakappaleita viimeisen sadan vuoden aikana ja mikä on nykytilanne.
Kansalliskirjasto piti ajankohtaiskatsauksen sähköisistä vapaakappaleista ja kulttuuriaineistotyöasemasta sekä esitteli ensi vuoden suunnitelmia.
Tavoitteena entistä tiiviimpi yhteistyö
Aamupäivän keskusteluosion aiheena oli sähköisten vapaakappaleiden markkinointi. Yhteinen näkemys oli, että Kansalliskirjaston tekemät keskitetyt materiaalit ovat toivottuja, mutta suunnitteluvaiheessa on muidenkin kirjastojen tärkeä olla mukana.
Iltapäivän työpajan aiheena oli yhteisten käytäntöjen luominen tilanteisiin, joissa asiakas pyytää vapaakappalekirjastoa poistamaan kokoelmasta aineistoa tavalla, joka ei vastaa vapaakappalekokoelman tarkoitusta – tarkoitusta olla kansakunnan kulttuurinen objektiivinen muisti. Yhteistyötä toivottiin, jotta estetään päällekkäisen työn tekeminen. Puhuttiinpa mahdollisuudesta koota pieni työryhmä juuri tämän aiheen tiimoilta.
Päivän lopuksi päästiin painettujen vapaakappaleiden äärelle. Kierros suuntautui Feeniks-kirjaston sekä Aurumin varastoihin, joihin on sijoitettuna kirjoja, aikakauslehtiä sekä nuotteja.
Palautteiden perusteella konferenssin anti oli mielenkiintoista, tapahtuma oli onnistunut ja yhteisiä kokoontumisia kaivataan. Vaikka sähköiset välineet ovat arvokkaita arkipäivän yhteydenpidossa, luo kasvokkainen tapaaminen mahdollisuuden syvemmälle yhteistyölle ja uusille avauksille.
Onkin jännittävä nähdä, missä kokoonnumme ensi vuonna!
Lisätietoa
Lisätietoa vapaakappaleista kirjaston kulttuuriaineistot-oppaassa.
Lisätietoa sähköisistä vapaakappaleista kulttuuriaineistotyöasemat-oppaassa.
Konferenssia varten tehty video Yotubessa esittelee Raision palveluja ja aineistoja.