Kirjaston tietotorstait - esittelyssä tietoaineistoja joka torstai klo 9:00

04.01.2024

Aloita torstaiaamusi kirjaston järjestämillä tietoaineistojen tietoiskuilla! Kirjasto on hankkinut kattavan valikoiman korkeatasoisia tietoaineistoja, jotka tukevat tiedeyhteisön tutkimusta, opetusta ja opiskelua. Tammikuusta 2024 alkaen tarjoamme tietoiskuja valikoiduista tietoaineistoistamme. Tule tutustumaan! 

Tietoiskut starttaavat torstaisin klo 9:00, ja niiden kesto on vartista tuntiin. Osallistuminen on helppoa: klikkaa linkkiä ja saavu linjoille!  

Tietotorstain tietoiskusarjan aloittavat tammikuussa MOT Kielipalvelu, InCites ja Reaxys. Tietoiskuihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tietoiskut löytyvät myös yliopiston intranetin Tapahtumat-kalenterista. 

Kysyttävää tietoiskuista ja sähköisistä aineistoista? Ota yhteyttä kirjastoon kirjasto@utu.fi  

Tietotorstain tietoiskut kevätkaudella 2024 

Torstai 11.1.2024 klo 9.00, MOT Kielipalvelu  

Turun yliopistossa on käytössä erinomainen kotimainen MOT Kielipalvelu, jota voi hyödyntää niin opiskelun kuin oman työnsäkin tukena. Kaikilla laitteilla verkossa toimiva MOT Kielipalvelu on luotettava ja helppokäyttöinen kielityökalu, joka auttaa tuottamaan ja ymmärtämään kieliä tehokkaammin ja tarkemmin. Käyttö onnistuu helposti Haka-kirjautumisen avulla.   

Torstai 18.1.2024 klo 9.00, InCites 

InCites is a research evaluation tool based on Web of Science data by Clarivate Analytics. The focus in this training session is on bibliometrics for researchers and collaboration analysis and activity. 

Torstai 25.1.2024 klo 9.00, Reaxys  

Reaxys contains comprehensive chemistry, medicinal chemistry and pharmacology data. Dr. Giulia Moncelsi from Reaxys will showcase the best practices and features of the database. After Dr. Moncelsi’s presentation there is time for questions. 

Reaxys Academic Edition on kemiallisen tiedon ja datan vuorovaikutteinen työkalu. Tietoiskussa Giulia Moncelsi esittelee tietokannan toiminnallisuuksia ja mahdollisuuksia. Tietoiskun jälkeen on mahdollisuus kysymyksiin. 

Torstai 1.2.2024 klo 9.00, Edilex 

Edilex tarjoaa kattavasti tietoa laeista ja asetuksista. Pääset helposti lukemaan sekä ajantasaisia säädöksiä että niiden aiempia versioita. Tietoisku on suunnattu erityisesti niille, joilla ei ole erityistä oikeudellista osaamista. Tietoiskussa kuulet esimerkiksi, miten erottaa samannimiset lait toisistaan, ja mistä löytää lakien taustalla olevat hallituksen esitykset. 

Torstai 8.2.2024 klo 9.00, Scopus: hakutulosten analysointi ja altmetriikka  

Millä tavoin voit analysoida hakutuloksia Scopus -tietokannassa? Analysointivälineillä saat kattavan kuvan tietystä aiheesta tehdystä tutkimuksesta, keskeisistä tutkijoista sekä aineistotyypeistä. Lisäksi tutustutaan millaista altmetriikkatietoa julkaisuista löytyy.  

 

Torstai 15.2.2024 klo 9.00, Tutkijan Web of Science (tutkijaprofiili ym.) 

Miten voit tehostaa näkyvyyttäsi Web of Science -tietokannassa ja löytää esim. samaa aihetta tutkivia kumppaneita. 

  • Tietoiskun vetäjä Saara-Maria Kajava, Turun yliopiston kirjasto 

Torstai 22.2.2024 klo 9.00, Kansalliskirjaston digitoidut aineistot ja Tutkain  

Kirjasto tarjoaa Tutkain-sopimuksen kautta Kansalliskirjaston digitoimia sanoma- ja aikakauslehtiä tutkimuskäyttöön. Lehdet saa käyttöönsä HAKA-kirjautumalla osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi. Tutkainta voivat hyödyntää Turun yliopiston henkilökunta ja opiskelijat; yliopistoyhteisön ulkopuoliset saavat lehdet käyttöönsä kulttuuriaineistotyöasemilla.  

 

 Torstai 29.2.2024 klo 9.00, Volter-tietokanta 

Olethan huomannut kaikki Volterin ominaisuudet? Käymme läpi vinkkejä Volterin tehokkaaseen käyttöön tiedonhaussa (kirjautumisen vaikutus hakuun, eri hakukohteet, tarkennettu haku, hakutulosten lajittelu, rajaukset, "laajenna hakutuloksiani", tieteenalan painotus, viitteiden tallennus ja vienti, jne.) 

 

Torstai 7.3.2024 klo 9.00, BrowZine & LibKey Nomad   

Don't let paywalls stop you from finding scientific articles online! LibKey Nomad browser add-on gives you one-click access to University of Turku journal collections on publishers' websites. Join us for a short info session on the browser add-on and other services that help you access full texts.   

Älä anna maksumuurien estää tieteellisten artikkelien löytämistä verkosta! LibKey Nomad -selainlaajennuksella pääset Turun yliopiston tilaamiin aineistoihin yhdellä klikkauksella myös kustantajien verkkosivuilla. Tule tutustumaan lisäosaan ja muihin kokotekstien saatavuutta helpottaviin palveluihin.    

 Torstai 14.3.2024 klo 9.00, Tutkijan Scopus  

Miten voit tehostaa näkyvyyttäsi Scopus-tietokannassa ja löytää esim. samaa aihetta tutkivia kumppaneita. 

Torstai 21.3.2024 klo 9.00, Tutkijan Pubmed -My NCBI- tilin luonnin mahdollisuudet  

Kerromme, miten saat enemmän irti PubMed-hausta luomalla My NCBI-tilin.  

 

Torstai 4.4.2024 klo 9.00, Web of Science - hakutulosten analysointi ja viittausten kontekstit    

Millä tavoin voit analysoida hakutuloksia Web of Science -tietokannassa? Analysointivälineillä saat kattavan kuvan tietystä aiheesta tehdystä tutkimuksesta, keskeisistä tutkijoista sekä aineistotyypeistä. Lisäksi tutustutaan, miten Web of Science pyrkii tunnistamaan viittausten konteksteja.   

Torstai 11.4.2024 klo 9.00, Lakitutka: lainvalmistelun lähteet yhdessä paikassa

Turun yliopistossa kehitetyn Lakitutkan avulla löydät helposti kotimaisen lainvalmistelun eri vaiheisiin liittyvät julkiset poliittiset ja oikeudelliset asiakirjat, jotka aiemmin ovat olleet hajallaan niin verkossa kuin kellareissa. Tietoiskussa esitellään Lakitutkan käyttötapoja tutkimuksessa sekä mm. journalismissa. Tutustu tietokantaan jo valmiiksi ja tietoiskun aikana: https://lakitutka.fi/ 

  • Lakitutkaa esittelee projektitutkija ja väitöskirjatutkija István Rytkönen (OTM) Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

  • Kesto 45 min

  • Liity Teams-kokoukseen napsauttamalla tästä
    Kokoustunnus: 390 198 150 37, Tunnuskoodi: bkiDsF

 

Luotu 04.01.2024 | Muokattu 28.03.2024