Koneen Säätiön jakama 25 000 euron arvoinen Vuoden tiedekynä on yksi Suomen suurimmista tieteellisen kirjoittamisen palkinnoista.
Koneen Säätiön Vuoden tiedekynä -palkinto jaetaan tänä vuonna ympäristöaiheiselle suomenkieliselle artikkelille. Ehdokkaiden joukossa on Turun yliopiston kirjallisuuden dosentti Karoliina Lummaa yhdessä Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa.
Artikkeli Itseksi puiden kanssa – identiteettiä jäsentävät puut suomalaisessa nykyrunoudessa ja lempipuuaiheisessa verkkokyselyssä julkaistiin avoimessa kansantietouden tutkimuksen verkkolehti Eloressa.
Artikkelin muut kirjoittajat ovat väitöskirjatutkija Kaisa Vainio, tutkijatohtori Aino Korrensalo, metsäpolitiikan tutkija ja kasviekologi Tuomo Takala sekä professori Eeva-Stiina Tuittila.
Tutkimus tarkasteli Suomessa vuosina 2019–2022 julkaistua puu- ja metsäaiheista runoutta sekä ihmisten henkilökohtaisia kertomuksia heille tärkeistä puuyksilöistä. Puut lähellämme -hankkeen tutkimuskyselyyn osallistui noin 1700 suomalaista vuosina 2019–2020.
Tutkijat yllättyivät, kuinka yleinen aihe luonto ja erityisesti puut ovat tämän hetken suomalaisessa runoudessa. Puihin liittyvässä kerronnassa on myös vaihtelua sen mukaan, keskitytäänkö kerronnassa puun ominaisuuksiin ja biologiseen toimintaan vai henkilökohtaisiin puihin liittyviin muistoihin ja maailmankatsomuksellisiin merkityksiin.
– Puut antavat välineitä jäsentää ja sanoittaa ihmiselämän perustavimpia kokemuksia ja vaiheita: varttumista, kukkaan puhkeamista, vanhojen lehtien varistamista, pystyssä pysymistä tai kaatumista myrskyssä. Tällaisissa metaforissa ja niille perustuvissa kertomuksissa ihminen inhimillistää puuta ja samalla puullistaa omaa ihmisyyttään, Lummaa kertoo.
Tutkimus paljasti luontokokemusten, erityisesti puiden havainnoimisen ja puiden kanssa toimimisen rikkaat, monimutkaiset kytkennät muistoihin, arvoihin, ajatuksiin ja käsityksiin, sekä kielellisen itseilmaisun tapoihin.
Tänä 25 000 euron arvoinen palkinto on yksi Suomen suurimmista tieteellisen kirjoittamisen palkinnoista.
Voittaja julkaistaan toukokuussa. Valitsijana toimii tänä vuonna Alli Pylkkö, oikeustieteiden opiskelija ja Allianssin nuorten luontodelegaatti 2022–2023.