Johanna Ivaska Orion Oyj:n syöpätutkimuksen johtajaksi

10.09.2018

Turun yliopiston biokemian akatemiaprofessori Johanna Ivaska on nimitetty Orion Oyj:n syöpätutkimuksen johtajaksi 1. lokakuuta 2018 lähtien. Ivaska jatkaa työskentelyään myös Turun yliopistossa tutkimusryhmässään kansainvälisesti tunnustettujen tutkijoidensa kanssa.

​Orionin syöpätutkimusyksikkö raportoi suoraan syöpätutkimuksen johtajalle Johanna Ivaskalle, joka toimii myös Orionin Turussa sijaitsevan Research Center for Biotechnology and Translational Research -yksikön johtajana. Ivaskan titteli on Head & Vice President of Oncology Research.

Ivaska on kansainvälisesti ansioitunut tutkija, joka tutkii syövän etäpesäkkeiden syntymiseen liittyviä muutoksia solujen sisällä. Tutkimuksen innovatiivisten lähestymistapojen kautta saadaan merkittävää uutta tietoa syöpäsolujen kulkureiteistä ja liikkumisesta kudoksissa. Ivaskan tutkimuksesta odotetaan uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja ajankohtaisella biolääketieteen alalla.

– Toivotan Johanna Ivaskan lämpimästi tervetulleeksi Orionin onkologiatiimiin. Johanna Ivaskan tieteellinen ura on ollut erittäin merkittävä ja hän on kansainvälisesti laajalti tunnustettu tutkija. Hän on ennen kaikkea poikkeuksellisen luova tutkija, jonka kykyjä arvostetaan suuresti vakavien sairauksien kuten syövän uusien lääkkeiden kehitystyössä. Onkologia on Orionin lääketutkimuksen ja -kehityksen painopistealueita. Johanna Ivaskalla tulee olemaan keskeinen rooli Orionin onkologian tavoitteiden ja rakenteen muokkaamisessa. Olemme etuoikeutettuja saadessamme palkata Johanna Ivaskan, professori Heikki Joensuu, Orionin lääketutkimuksen ja -kehityksen onkologian terapia-alueen johtaja iloitsee.

– Olen innoissani yhteistyön laajentamisesta Orionin kanssa. Tutkijana olen paneutunut intohimoisesti biolääketieteen tutkimuskysymyksiin jo yli 20 vuoden ajan. Jokainen uusi lääke perustuu uteliaisuuden ruokkimaan perustutkimukseen. Lääkekehitys edellyttää kuitenkin sellaisia voimavaroja ja osaamista, joita yliopistomaailmalla ei ole tarjota. Nyt minulla on tilaisuus osallistua prosessin toiseen päähän eli lääkehoitojen löytämiseen, Ivaska sanoo.

Lääkekehitys ja diagnostiikka ovat myös Turun yliopiston tutkimuksen vahvuuksia. Perustutkimuksessa tehtyjen löydösten kehittäminen valmiiksi lääkkeiksi vaatii kuitenkin usein yritysten resursseja.

– Turun yliopisto on tunnistanut lääkekehityksen ja diagnostiikan tutkimuksensa suurimmaksi vahvuusalueeksi. Vaikka uuteen lääkkeeseen johtavat peruslöydökset tehdään usein yliopistossa, vaatii innovaatioiden jatkokehittely poikkeuksetta yhteistyötä yritysten kanssa. Turun yliopisto näkee professori Ivaskan osittaisen siirtymisen Orionin palvelukseen antavan mallia tulevaisuuden yritysyhteistyön kehittämiselle, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Yhteistyötä yliopistotutkimuksen ja lääketeollisuuden välillä on kehitetty etenkin BioCity Turku -organisaation piirissä.

– BioCity Turku on lähes kolmenkymmenen vuoden olemassaolonsa aikana pyrkinyt järjestelmällisesti aktivoimaan bioalan tutkijoiden ja yritysten yhteistoimintaa jo perustutkimuksen tasolla. Professori Ivaska on Suomen merkittävimpiä syöpäbiologeja ja hänen toimintansa sillanrakentajana akateemisten tutkijoiden ja yrityskentän välillä tulee parantamaan perustutkimuksellisten löydösten kehittämistä rekisteröidyiksi lääkkeiksi, BioCity Turku -organisaation tieteellinen johtaja, professori Jyrki Heino kertoo.

Ivaskalle myös vuoden 2018 Medix-palkinto

Johanna Ivaska on saanut uransa aikana lukuisia palkintoja ja merkittäviä rahoituksia. Hän on esimerkiksi saanut kahdesti Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n erittäin kilpaillun tutkimusrahoituksen, joka kuuluu kansainvälisesti merkittävimpien apurahojen joukkoon. Ivaska ja hänen akateeminen tutkimusryhmänsä ovat myös saaneet useita tiedepalkintoja. Lisäksi Ivaska sai vuonna 2017 arvostetun A.I. Virtanen -palkinnon kansainvälisesti tunnustetusta korkeatasoisesta tutkimustyöstä.

Tuorein Ivaskan saama tunnustus on vuoden 2018 Medix-palkinto Suomen parhaasta tieteellisestä julkaisusta. Minervasäätiön Medix-palkinto, 20 000 euroa, on merkittävä vuosittainen tunnustus kansainvälisesti korkeatasoiselle suomalaiselle lääketieteelliselle tutkimukselle. Kyseessä on tavallaan biolääketieteen Suomen mestaruus.

Ivaskan tutkimusryhmä sai palkinnon tutkimuksesta, jossa selvitettiin solujen tarttumisaktiivisuutta ympäröivään kudokseen. Tutkimuksessa löydettiin proteiini, joka estää syövän leviämistä. Kyseinen SHANK-proteiini vähentää syöpäsolujen liikkumista ja estää niiden tarttumista kudoksiin. Vastaavasti geenivirheet tässä proteiinissa heikentävät tarttumista estävää vaikutusta. Sama artikkeli toi ryhmälle myös vuoden 2018 Elias Tillandz -julkaisupalkinnon.

Ivaskan kansainvälinen, monitieteellinen tutkimusryhmä Turun Biocityn aulassa. Vasemmalta: FT Maria Georgiadou, FT Guillaume Jacquemet, FT Ilkka Paatero, tohtorikoulutettava Pranshu Sahgal, FT Hussein Al-Akhrass, akatemiaprofessori Johanna Ivaska, FT Paulina Moreno-Layseca, FT James Conway, tutkimusteknikko Jenni Siivonen, FT Emilia Peuhu, tohtorikoulutettava Johanna Lilja, FT Hellyeh Hamidi ja tutkimusteknikko Petra Laasola.Kuva:Martti Ahlstén

 

Tutkimusryhmän löydöksillä on merkitystä paitsi syövän leviämisen, myös autismiin liittyvien hermosoluhäiriöiden ymmärtämisessä.

– SHANKista on tiedetty, että sillä on yhteys autismiin. Mutaatio SHANK-proteiinissa tai proteiinin puuttuminen kokonaan altistaa vakavalle autismille, mutta mekanismia, jonka kautta se tapahtuu, ei ole tähän mennessä tunnettu. Myös se selvitettiin tutkimuksessamme, Johanna Ivaska sanoo.

– Tämä on esimerkki siitä, mitä tieteellinen perustutkimus on parhaimmillaan. Lähdemme selvittämään jotakin ongelmaa, ja yllättäen eteen tulee hyvin odottamattomia yhteyksiä. SHANK-proteiinia ei ollut koskaan aikaisemmin tutkittu syövän yhteydessä. Kun me aloimme syöpätutkijoina selvittää yhteyttä, meistä tuli samalla autismin tutkijoita, Ivaska jatkaa.

Syövän ja autismin välillä ei kuitenkaan ole sellaista yhteyttä, että sairastuu syöpään, jos sairastaa autismia tai päinvastoin.

>> Palkittu artikkeli “SHANK proteins limit integrin activation by directly interacting with Rap1 and R-Ras” ilmestyi Nature Cell Biology -lehdessä

 

Luotu 10.09.2018 | Muokattu 10.09.2018