Innovaatioleiriläisten sanoma: Åborn Again
Palmujen täplittämä vaaleahiekkainen ranta. Hammasharjan, hampurilaisen ja muistutuksen tarjoava bussi. Kaiken liikenteen kokoava matkailukeskus. Turun oman mielen mukaisena ViRKU-maailmana. Siinä muutamia ideoita, joita Turun kauppakorkeakoululle kokoontuneet innovaatioleiriläiset ideoivat Turulle vuodeksi 2030.
JA Challenge @ Turku pohti Urban Environment -teemalla, millainen Turku olisi hyvä vuonna 2030. Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämä vuorokauden kestävä toimintamalli oli ensimmäistä kertaa käytössä ja Turusta saadut kokemukset innostivat viemään sitä myös muualle.
Vuorokauden kestävä innovaatioleiri oli Turun yliopiston ja JA Challenge @ -toimintamallin luoneen Nuori Yrittäjyys ry:n ensikokeilu. Noin 30 nuorta ratkoi 24 tuntia yhteen menoon keinoja, miten Turussa vuonna 2030 asutaan, liikutaan ja osallistutaan toimintaan, ja miten kaupunki olisi mahdollisimman vetovoimainen.
Järjestät olivat toivoneet jotain aivan uutta teemalla Urban Environment. Ja uusia ajatuksia he saivat. Osallistujista vain murto-osa oli suomalaisia, heistäkin vielä pienempi osa turkulaisia. Ulkopuolisin silmin katsottuna Turku sai uudenlaisen luonteen.
– Olisitteko nyt mieluummin Balilla vai Turussa? Joisitteko mieluummin vastapuristettua mangomehua vai tiivistettä? Haistaisitteko mieluummin raikkaan merituulen vai talvi-ilman, yksi ryhmä kysyi.
Vastaus ei ollut ”muuttakaa Balille” vaan tuodaan Bali Turkuun. Logon naapuriin kaavailtu valkoisen hiekan, sinisen veden ja palmujen täplittämä alue sai nimekseen Turku Beach.
Turun utopiaksi tarjottiin ViRKUa
– Turku oli ensimmäinen esimerkki Microsoftin ja Nuoren Yrittäjyyden yhteistyöstä. Me haluamme parantaa 16–18 -vuotiaiden teknologia- ja työelämävalmiuksia, Microsoftin tietoyhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelsson totesi.
Yksi innokkaimmista teknologian käyttäjistä oli ryhmä Hopea. He loivat ViRKUn eli virtuaalisen Turun, jonne kuka tahansa voisi luoda ihannemaailmansa. Iltalenkillä voisi kuvata ViRKUun vaikkapa sopivan jokirantakohdan, tuoda sinne lempibändinsä soittamaan ja antaa muiden virkulaisten äänestää, haluavatko saman Turkuun.
– Ajatus on, että se mikä tapahtuu ViRKUssa, ei pysy ViRKUssa. Se voidaan tuoda Turkuun aitona asiana, ryhmän työtä esitellyt Elina Multaharju totesi.
Ideoita Turku-strategiaan
Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve kuunteli uteliaana ehdotuksia.
Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuvat: Jouko Luhtala ja Erja Hyytiäinen