Fosforit kuriin ja kiertoon – Turun korkeakoulut järjestävät ideointitilaisuuden 20.12. fosforiongelman ratkaisemiseksi

14.12.2018

Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun ammattikorkeakoulu järjestävät yhteisen ideointitilaisuuden torstaina 20.12. klo 12–15, ICT-City, auditorio Delta, Turku. 

Ideointitilaisuuteen 20.12. mahtuu mukaan 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Erityisesti mukaan toivotaan alueen yrityksiä. Tilaisuuden avaavat rehtorit Kalervo Väänänen, Mikko Hupa ja Vesa Taatila. Tilaisuudessa kuullaan monipuolisesti esityksiä fosforiongelmaan liittyen. Lisäksi tarjoutuu mahdollisuus verkottumiselle. 

Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun ammattikorkeakoulu ovat käynnistämässä yhteisponnistuksen fosforiongelman ratkaisemiseksi. Kolmen korkeakoulun monitieteinen asiantuntijuus perus- ja soveltavassa tutkimuksessa sekä yhteistyö yritysmaailman kanssa tarjoavat tähän erinomaiset mahdollisuudet.

– Vuosikymmenien ponnisteluista huolimatta Itämeren ja lähialueemme Saaristomeren rehevöitymistilanne on kehno. Rehevöitymisen taustalla ovat typpi ja fosfori, joista tilaisuudessa keskitytään fosforiin. Fosforia virtaa mereen erityisesti maatalousvaltaisilta alueilta jokivesien mukana, sanoo maantieteen professori Jukka Käyhkö Turun yliopistosta. 

Itämereen arvioidaan päätyvän noin 31 000 000 kg fosforia vuodessa. Tästä noin 2/3 on ihmisen tuottamaa ja 1/3 luonnollista taustavalumaa. Fosforin päätymistä jokivesiin pyritään estämään mm. uomia reunustavien kasvipeitteisten suojavyöhykkeiden avulla. Fosfori sitoutuu pieniin maapartikkeleihin, kulkeutuu vesistöissä ja kerrostuu pohjaan. Jokiin on kaivettu saostusaltaita, joissa veden virtausnopeus hidastuu, ja osa fosforipitoisesta sedimentistä kerrostuu joen pohjaan päätymättä mereen.

Pohjaan kerrostunut fosfori liukenee sopivissa olosuhteissa, esim. vähähappisissa oloissa, veteen ja aiheuttaa ns. sisäistä kuormitusta. Mereen jo päätyneen fosforin poistaminen on haasteellisempaa kuin valumien vähentäminen, mutta molempia tarvitaan, jotta Saaristomeren rehevöitymistilanne saataisiin paremmalle tolalle. 

– Ilman tehokkaita toimia rehevöityminen ja sen aiheuttamat sinileväkukinnot lisääntyvät, meren ekologinen tila muuttuu ja virkistysarvot heikkenevät. Fosfori on lisäksi ehtyvä luonnonvara, joten sen kierrättäminen olisi mielekästä. Tarvitaan uusia ideoita ja innovaatiota, jotta jokien fosforinvalumat saadaan pienenemään ja jo mereen päätynyt fosfori poistettua ja kiertoon, sanoo apulaisprofessori Magnus Hellström Åbo Akademista. 

Ideointitilaisuudessa kartoitetaan korkeakoulujen monitieteistä osaamista fosforihaasteen ratkaisemiseksi.

– Vaikka ongelma näyttäytyy luonnontieteellisenä, sen ratkaiseminen vaatii monien eri tieteenalojen yhteistyötä ja yritysmaailmaa tuotteistamaan hyvä ideat. Jos haaste olisi helppo, se olisi jo ratkaistu, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Juha Kääriä Turun ammattikorkeakoulusta. 

Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteessa: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=5372

OHJELMA

12:00 Tervetuloa

12:05 Rehtorien puheenvuorot

12:25 Maan kasvukunnon merkitys ravinnehuuhtoutumien hallinnassa. Pekka Heikkinen, Qvidjan kartano

12:55 Secrets of fruitful public-private RDI collaboration: Case CLIC Innovation. Jatta Jussila-Suokas, Click Innovation

13:25 Tutkijoiden lyhytesitykset

  • Phosphorus emissions in the changing climate, Piia Leskinen, TUAS
  • Phosphorus and the marine ecosystem, Anna Törnroos, ÅA, marin biologi
  • Phosphorus removal from the Archipelago Sea - some physicochemical constraints. Jukka Lukkari, UTU, Laboratory of Materials Chemistry and Chemical Analysis
  • Phosphorus from the sea: social science perspective, Nina Tynkkynen, ÅA, Offentlig förvaltning
  • Geoinformatics in marine environmental dynamics. Harri Tolvanen, UTU, Geography 
  • Plant-based solutions for phosphorus removal from brackish water. Mikko Tikkanen, UTU, Molecular plant biology
  • Transforming phosphogypsum waste into products with market value. Ron Zevenhoven, ÅA, Värme- och strömningsteknik
  • Microalgae for phosphorus removal and biomass production. Martina Jokel, UTU, Molecular plant biology
  • Phosphorus precipitation in agricultural streams, Antti Kaseva; TUAS
  • The use of vermiculite for nutrient recycling (ammonium and phosphorus), Olav Eklund, ÅA, Geologi

14:00 Verkottumisvartti x3 (vapaata keskustelua, virvokkeita, postereita)

14:45 Loppukeskustelu, yhteenveto, miten tästä eteenpäin?

15:00 Tilaisuus päättyy

Lisätietoja: 

professori Jukka Käyhkö, Turun yliopisto, p. 040 5225212, jukka.kayhko@utu.fi        

Biträdande professor Magnus Hellström, Åbo Akademi, p. 040 7379980, magnus.hellstrom@abo.fi

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Juha Kääriä, Turun ammattikorkeakoulu p. 050 598577, juha.kaaria@turkuamk.fi
 

TK

Kuva: Tuomas Koivula

Luotu 14.12.2018 | Muokattu 17.12.2018