Feeniks-kirjastossa kaikki kolme kerrosta opiskelijoiden käyttöön
Yliopistonmäen kirjasto suorastaan kylpee valossa. Matala kalustus antaa valon tulvia sisään rakennukseen, jonka suurin muutos on nähtävissä kolmannessa kerroksessa. Henkilökunnan tilat on palautettu talon suunnitelleen arkkitehti Aarne Ervin idean mukaisesti myös opiskelijoiden käyttöön.
Yliopiston puutyöpajan työesimies Raimo Heinonen (vas.) sekä puusepät Joonas Susi ja Jouni Laiho (oik.) valmistivat arkkitehdin Feeniks-kirjastoon suunnittelemat pöydät. Kirjastosihteeri Sari Hakalan on siitä helppo piipahtaa asiakkaiden apuna eri puolille kirjastoa.
Kirjastonjohtaja Ulla Nygrénin johdolla Turun yliopiston kirjastot ovat kokeneet suuren murroksen. Humanistit ja lääketieteilijät saivat viime syksynä oman kirjaston Teutoriin, Quantumin kirjasto avautui vuoden lopulla aulaan ja sai uusia 24/7-tiloja, perjantaina avataan uuden toimintamallin mukaan peruskorjattu yliopistonmäen kirjasto.
Ryhmätyötilat varattavissa Outlookista
Feeniks-kirjasto noudattaa jo Teutorin kirjastossa käyttöön otettuja uusia toimintamalleja. Kirjat voi lainata ja palauttaa automaatin avulla, varastosta tuodut kirjat voi itse hakea hyllystä, kirjaston henkilökunta panostaa neuvontaan ja avustamiseen. Pitkä lainaustiski on historiaa, tilalle ovat tulleet yliopiston oman puutyöpajan rakentamat palvelupisteet.
– Olemme saaneet Teutorista hyvää palautetta. 89 prosenttia lainauksista ja palautuksista hoidetaan jo automaatin avulla. Uudet ryhmätilat ja oppimisympäristöt on otettu hyvin vastaan, ne ovat liki 70-prosenttisesti varattuja. Olemme myös huomanneet, että opiskelijat ovat blogeissaan kiitelleet kirjastoa, Nygrén kertoo.
Ryhmätyötiloja löytyy myös Feeniksistä. Peruskorjauksen myötä kolmas kerros palautettiin opiskelijoiden käyttöön. Aarne Ervi suunnitteli tiloihin seminaarihuoneita, 1980-luvulla tilan täytti oikeustieteiden kirjasto ja viime vaiheessa sen on ollut henkilökunnan käytössä.
Väri kertoo äänen tason
Kirjaston uuteen ilmeeseen on vaikuttanut myös museovirasto. Esimerkiksi aula jouduttiin jättämään alkuperäisideoita avoimemmaksi, sillä museovirasto vaati Erville ominaisen portaikon jättämistä selvästi näkyviin, säilytettävä oli myös alkuperäiset lasiseinät. Lujuuslaskelmat puolestaan rajoittivat kirjakilojen kokoamista korkeisiin hyllyihin,
– Teetimme myös rasituskokeen kolmannessa kerroksessa sisätiloissa olevan parvekkeen osalta. Se on rakennettu niin, että se hieman viettää alaspäin ja ehkä sen vuoksi on kuviteltu, ettei parvea voi käyttää. Nyt asia on tutkittu perusteellisesti ja se on otettu käyttöön, Kokkinen sanoo.
Teutorin uudella puolella, kauppakorkeakoulun kirjastossa, Quantumissa, Caloniassa ja Educariumissa kirjastoilla on yliopistolaisille joka päivä ja ympäri vuorokauden auki olevia tiloja. Feeniksiin niitä ei arkkitehtoonisista syistä kyetty luomaan. Raumalla kokeillaan jotain aivan uutta.
Perjantaina avattava Feeniks-kirjasto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9-20, perjantaisin 9-18, lauantaisin kello 10-16 ja sunnuntaisin kello 12-16.
Teksti ja video: Erja Hyytiäinen
Kuvat: Hanna Oksanen