Biotiedepainotus jättänyt lääkärin työssä sydämen syrjään

14.12.2012

Biotieteiden pänttääminen ja teknologiset kehitysaskeleet eivät riitä erinomaisten lääkärien koulutukseen. Siihen päästää lisäämällä opetukseen humanismia ja eettistä pohdintaa. Näin totesi professori ja lääketieteellisen tiedekunnan koulutuksen kehitysyksikön johtaja Pekka Kääpä jäähyväisluennossaan.

​Emeritusarkkipiispa John Vikströmillä (vas.) sekä professoreilla Pekka Kääväälä ja Markku Koululla on yhteinen mietinnänaihe: miten lääkärille voitaisiin opettaa enemmän ihmisestä. Tuorein yhteistyö on Kääpän ja Koulun toimittama Uuden ajan lääkäri -kirja, johon myös Vikström kirjoitti luvun.​

Kääpä on vaalinut humanismin huomioivaa hoito-otetta jo pitkään.
 
- Painottuminen biolääketieteeseen ja teknologiaan on ohjannut lääkärinkoulutusta luonnontieteelliseen suuntaan. Ensin eriytyivät lääkärin, kirurgin ja apteekkarin ammatit, myöhemmin on syntynyt aina vain pienempiä fragmentteja lääketieteen sisälle, Kääpä totesi.
 
Hän kaipaisi kokonaisnäkemystä. Kääpä viittasikin modernin lääketieteen isänä pidettävään William Osleriin todeten, että hyvä lääkäri hoitaa tautia, erinomainen lääkäri hoitaa potilasta, jolla on tauti.  Siihen päästään vain panostamalla laaja-alaiseen koulutukseen.
 
- Lääketieteessä tutkimustyön arvostus korostuu opetuksen kustannuksella, Kääpä totesi.
 
Pitkäaikainen työpari, professori Markku Koulu tiivistikin ajatuksen kysymykseen, kuka meistä haluaisi, että häntä hoitaisi robotti, jolla olisi kaikki tieto, mutta sydämen paikalla vain paksu lompakko. 

Tieteen rinnalle lähimmäisenrakkautta 

Kääpä on itse taistellut jo vuosia kehityksen puolesta. Yksi kiitellyistä kehitysaskelista otettiin reilut kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Kääpä, Koulu ja silloinen humanistisen tiedekunnan dekaani Riitta Pyykkö loivat edistyksellisen humanismin ja lääketieteen yhdistävän opintokokonaisuuden.

- Lainaan arkkiatriamme Risto Pelkosta, jonka mukaan lääketiede ei ole vain tiedettä vaan yhdistelmä tiedettä, taidetta, käsityötä ja lähimmäisenrakkautta, Kääpä totesi.

Samaa aatetta heijastaa Käävän eläköitymisen kunniaksi tehty Uuden ajan lääkäri -juhlakirja.

Uusin suunta jo näkyvissä

Nykyisin vararehtorina toimivan Riitta Pyykön mukaan Turussa onkin menty tieteidenvälisessä yhteistyössä pidemmälle kuin esimerkiksi Britanniassa. Siellä on perinteisesti yhdistetty lääketiedettä ja taidetta, Turussa mukaan tuotiin kulttuuri laajempana kokonaisuutena.

Käävän viimeiset kolme työvuotta Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta onkin ollut yliopistokoulutuksen huippuyksikkö.

-  Uskon, että lähitulevaisuudessa luodaan uudenlainen lääkärikoulutus, jossa potilaat ovat suunnittelun ja arvioinnin keskiössä, Kääpä ennusti.

Erja Hyytiäinen

Luotu 14.12.2012 | Muokattu 18.12.2012