Avoimeen lähdekoodiin perustuva yhteistyö voi olla avain yrityksen menestykseen (Väitös: MSc Jose Teixeira, 20.4.2018, tietojärjestelmätiede)
20.04.2018
Turun yliopistossa väittelevän Jose Teixeiran tutkimuksessa ilmeni, että yhteistyö kilpailijoiden välillä on luultua yleisempää avoimeen lähdekoodiin perustuvassa tutkimus- ja kehitystyössä. Yhteistyön myötä monimutkaisten teknologioiden kehittämisen riskit jakaantuvat useille yrityksille.
Teixeiran mukaan markkinoilla kilpailevien yritysten välinen yhteistyö on yleistä vapaaseen lähdekoodiin perustuvassa kehitystyössä eritoten tietotekniikan alalla. Esimerkiksi HTC, LG, Samsung, Acer, ZTE ja Huawei kehittävät yhdessä Googlen kanssa Androidin vapaan lähdekoodin ekosysteemiä.
– Myös autoteollisuudessa yhteistyö on luultua yleisempää. Tälläkin hetkellä BMW, Toyota, Nissan ja Honda kehittävät yhdessä itseään ajavia autoja mahdollistavaa teknologiaa, Teixeira kertoo.
Teixeiran mukaan nykyinen malli immateriaalioikeuksien vahtimiseen on riittämätön ja usein patentti voi olla yritykselle pikemminkin taakka kuin hyöty.
– Maailmalla monet merkittävätkin toimijat ovat tyytymättömiä nykyiseen lainsäädäntöön. Patentin merkitys on vähentynyt varsinkin ohjelmistopohjaisessa teknologiateollisuudessa. Elon Musk esimerkiksi on sanonut, että patentin saaminen on hyvä keino tulla haastetuksi oikeuteen, Teixeira sanoo.
Yhteistyö nopeuttaa kehitysprosessia
Teixeiran mukaan yritykset joutuvat nykyään keskittämään kehitystyöhön tarkoitettuja resursseja immateriaalioikeuksien vahtimiseen ja oikeudenkäyntikuluihin. Nojaamalla patenttien sijaan avoimeen lähdekoodiin yritykset voivat keskittää resurssinsa kehitystyöhön niin, että siinä korostuvat uudelleenkäytettävyys, läpinäkyvyys ja osallistavuus.
– Lisäksi näin yritykset eivät lannista käyttäjiä ja täydentävien palveluiden tarjoajia kehittämästä innovaatiotaan entisestään. Patentit ehkäisevät tällaisen jatkokehityksen, Teixeira toteaa.
Avoimeen lähdekoodiin pohjautuva yhteistyö nopeuttaa Teixeiran mukaan erityisesti uusien teknologioiden kehittämistä. Lisäksi yhteistyö on tapa jakaa kehitystyöhön liittyviä riskejä.
– Vaikka monet yritykset eivät myy vapaan lähdekoodin tuotteita, he silti tekevät kehitystyötä avoimesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Yksi esimerkki tästä on Apple, jonka tuotteissa käytettävä selainteknonologia on kehitetty muiden yritysten kanssa avoimen lähdekoodin projekteissa.
***
MSc Jose Teixeira esittää väitöskirjansa Coopetition in an open-source way - Lessons from the mobile and cloud computing industries julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.4.2018 klo 12 (Turun kauppakorkeakoulu, LähiTapiola-sali, Rehtoripellonkatu 3, Turku).Vastaväittäjänä toimii professori Brian Fitzgerald (The Irish software research centre, Irlanti) ja kustoksena professori Reima Suomi (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.MSc Jose Teixeira on syntynyt vuonna 1982 Portugalissa ja suoritti korkeakoulututkintonsa (MSc) Turun yliopistossa. Väitöksen alana on tietojärjestelmätiede. Teixeira työskentelee Åbo Akademissa tutkimusassistenttina.Väittelijän yhteystiedot: p. 045 876 6055, jose.teixeira@utu.fi
Väittelijän kuva: https://apps.utu.fi/media/vaittelijat/teixeira_jose.jpeg
Väitöskirja on julkaistu sähköisenä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7194-7