Yliopistonmäelle noussut Aurum-rakennus on Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan sekä Turun yliopiston kemian laitoksen uusi koti. Aurumin avajaisia vietettiin keskiviikkona 3.11.2021.
Aurumin 20 000 m² yhteiskäyttörakennus sisältää opetus- ja tutkimustiloja, toimistotiloja sekä kokoontumis- ja loungetiloja. Rakennuksessa on 8 000 m² laboratoriotiloja opetus- ja tutkimuskäyttöön. Käyttäjät ovat päässeet vaikuttamaan suunnittelutyöhön alusta alkaen.
Rakennuksen uudet käyttäjät ja kutsuvieraat juhlivat Aurumin avajaisia keskiviikkona 3.11.2021. Avajaisten puheenvuoroissa korostettiin Aurumin merkitystä yliopistojen välisen yhteistyön syventämiselle.
– Aurum on erinomainen esimerkki siitä, miten voidaan ennakoida vielä tuntematonta tulevaisuutta. Rakennus on suunniteltu ennen pandemiaa, mutta sen toiminnallisuudet palvelevat yli pandemian meille asettamien haasteiden. Aurum on tuulahdus tulevaisuudesta jota jo elämme, totesi Åbo Akademin vt. rehtori Mikael Lindfelt.
– Aurum symboloi Turun yliopiston ja Åbo Akademin läheistä yhteistyötä, jolla on jo pitkä historia. Uusi rakennus mahdollistaa luonnontieteiden alan yhteistyön syventämisen entisestään. Esimerkiksi yhteistä laiteinfrastruktuuria pystytään laajentamaan, mikä palvelee yliopistoissa tehtävää tutkimusta, mutta myös alueellisia kumppaneita. Menestystä uuden Aurumin käyttäjille, tämä on meille upea mahdollisuus, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola toteaa.
− Kaksi osakasyliopistoamme löytävät tässä rakennuksessa aidosti ne tarkoituksenmukaiset tilaratkaisut, jotka tukevat toimivaa yhteistyötä. Kokonaisuuden osalta on ilo lausua kiitokset hankeyhteistyöstä Åbo Akademin ja Turun yliopiston organisaatioille, Suomen Yliopistokiinteistöjen toimitusjohtaja Sanna Sianoja kiteyttää.
Avajaisissa julkistettiin myös Aurumiin suunnittelukilpailun perusteella valittu taideteos, Noora Schroderuksen työ Quercus robur. Taideteos koostuu alumiinipronssiin valetuista ja kullanhohtoisiksi kiillotetuista metsätammen rungosta, oksista ja lehvästöstä, jotka levittäytyvät Aurumin eri kerroksiin aulatilaan ja sen ympäristöön.
– Kullan ja puun kohtaaminen konkretisoituu teoksen myötä monella tasolla, Aurum on saanut nimensä kullan latinankielisestä nimestä ja uudisrakennuksen pinnoissa on käytetty runsaasti puuta materiaalina. Ympäristövastuullisuus on ollut keskeisessä roolissa sekä uudisrakennuksessa, että Quercus roburin toteutuksessa. Tammi, josta muotit on otettu, on peräisin Salon kaupungin puutarhurin karsimasta puusta, sillä Schroderukselle oli tärkeää, ettei teosprosessissa vahingoitettu elävää puuta, kertoo Valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja Henri Terho.
Tilaisuuden juonsivat Åbo Akademin ja Turun yliopiston opiskelijat Ida Nordell ja Tommi Lehto. Musiikkia esittivät Åbo Akademin kuorojen Brahe Djäknarin ja Florakörenin kaksoiskvartetti sekä Turun yliopiston kuoron kaksoiskvartetti.
Vastuullista ja ympäristön huomioivaa rakentamista
Aihio Arkkitehtien pääsuunnittelija, SAFA arkkitehti Piia Viitasen mukaan suunnittelutyötä on ohjannut ajatus siitä, että Aurumin yhteisestä aulasta tulee kampusalueen kohtaamispaikka. Toinen tärkeä tekijä on ympäristövastuullisuus.
Ympäristö on huomioitu kaikissa suunnitteluratkaisuissa, kuten materiaalivalinnoissa ja tilankäytön tehokkuudessa. Teknisten suunnitteluratkaisujen osalta on toteutettu rakennuksen katolle asennetut aurinkopaneelit, ja lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnettävä maaenergia.
Aurum on myös saanut suunnitteluvaiheen BREEAM-ympäristösertifikaatin arvosanalla Excellent ensimmäisenä yliopistorakennuksena Suomessa.
Turun Yliopistonmäen miljöö on asettanut omat reunaehtonsa suunnittelutyölle. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä, arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Turun yliopiston päärakennus on huomioitu muun muassa Aurumin julkisivun materiaalivalinnoissa.