”Generatiivinen tekoäly automatisoi toistuvia tehtäviä, vapauttaen työntekijöiden aikaa luovempiin ja monimutkaisempiin työtehtäviin, samalla parantaen päätöksenteon tukea analysoimalla suuria datamääriä. Se edistää luovuutta ja innovaatiota, mahdollistaa palveluiden ja tuotteiden henkilökohtaisen räätälöinnin sekä parantaa asiakaskokemusta”.
Näillä sanoin ChatGPT-4-kielimalli itse kuvaa generatiivisen tekoälyn vaikutuksia työelämää uudistavana muutosvoimana. Tekoälyteknologioiden ennennäkemättömän nopea kehitys ei ole ongelmatonta, vaan se tuottaa monenlaisia haasteita yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Nykyisen muutoksen nopeutta kuvaa se, että vaikka taloudellista ympäristöämme on kuvattu yleisesti termillä ”Industry 4.0” vasta reilut kymmenen vuotta, on Euroopan komissio lanseerannut jo käsitteen Industry 5.0.
‒ Industry 5.0:n ytimessä ovat ihmiskeskeinen teknologian kehitys, resilienssi ja kestävyys sekä ihmisten ja älykkäiden koneiden yhteistyö. Kyseessä ei ole siis ole vanhojen prosessien automatisointi, vaan työtehtävien uudelleen organisointi aivan uudenlaisen “työkaverin” eli tekoälyn kanssa, erikoistutkija Jukka Vahlo kertoo.
Turun Kauppakorkeakoulun ja Centre for Collaborative Research CCR -yksikön Engagement-tutkimusryhmä tutkii Liedon Säästöpankkisäätiön rahoittamassa hankkeessa, miten työntekijää voidaan tukea tekoälyteknologian omaksumisessa ja eettisesti kestävässä menestyskäytössä.
Generatiivisten tekoälyteknologioiden adaptaatio ja eettisesti kestävän menestyskäytön taustatekijöiden ymmärrys koskettavat laajasti eri toimialoja ja läpäisevät näiden toimialojen tuotantoprosesseja alkutuotantovaiheesta valmistukseen sekä strategisiin linjauksiin.
‒ Tarve näiden tekijöiden ymmärrykselle ja integroinnille osaksi johtamista ja työn tekemisen prosesseja on ilmeinen ja erittäin tärkeä yritysten kilpailukyvyn ja työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta, Engagement-tutkimusryhmän tutkimusjohtaja Aki Koponen kuvaa.
Syksyllä 2024 käynnistyneen tutkimushankkeen tieteellisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena on parantaa ymmärrystä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat työntekijätasolla ja toimialatasolla tekoälyteknologioiden omaksumiseen ja integrointiin osaksi työtä ja edelleen eettisesti kestävää menestyskäyttöä.
Hankkeen tulokset lisäävät suomalaisen yhteiskunnan resilienssiä parantamalla työntekijöiden kykyä hyödyntää tekoälyä henkilökohtaisesti hyväksyttävällä ja kiinnostavalla tavalla sekä tukemalla johtamiskäytäntöjen kehittämistä vastamaan paremmin uutta teknologista ja yhteiskunnallista toimintaympäristöä.