Aiemmasta käsityksestä poiketen valkosolut tulevat pernaan pääsääntöisesti punaisen aineen verisuonten kautta. Tutkimustulokset muuttavat perinpohjaisesti käsitystämme elimistölle olennaisia vasta-aineita tuottavasta pernasta.
Perna on suurin imukudoksemme. Sen tehtävä on poistaa vanhentuneet punasolut sekä tuottaa vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan. Vanhentuneet punasolut poistetaan pernan punaisessa ytimessä ja vasta-aineet tuotetaan puolestaan valkoisessa ytimessä.
Pernan merkitys vasta-aineiden tuotossa on keskeinen, sillä pernan poisto altistaa tietyille mikrobi-infektioille.
Tähän asti on uskottu, että valkosolut menevät verenkierrosta pernaan valkoista ydintä kiertävän reunarakenteen kautta. Kuitenkaan yhtään valkosolujen liikennettä säätelevää molekyyliä ei kolmisen vuosikymmentä kestäneistä tutkimuksista huolimatta ole pystytty tunnistamaan missään alan laboratoriossa.
Akatemiatutkija Maija Hollménin ja akateemikko Sirpa Jalkasen johtamat Turun yliopiston tutkijaryhmät yhteistyökumppaneineen ovat nyt pystyneet osoittamaan, että aiemmasta käsityksestä poiketen valkosolut tulevat pernaan pääsääntöisesti punaisen aineen verisuonten kautta ja kulkevat sitten muihin pernan rakenteisiin.
Lisäksi tutkijat pystyivät osoittamaan, että ryhmän jo aiemmin löytämä Clever-1 (Common Lymphatic and Vascular Endothelial Receptor-1) -molekyyli säätelee valkosolujen liikennettä sekä hiiren että ihmisen pernaan.
– Pernaan tulevat valkosolut tarttuvat suoraan Clever-1-molekyyliin, mutta se säätelee myös muita verisuonen tuottamia valkosolujen liikenteeseen osallistuvia molekyylejä kuten vasta-aineita tuottavien valkosolujen houkuttelijaa, Hollmén kertoo.
– Tutkimustulokset muuttavat käsitystämme pernasta aina oppikirjatasolle saakka. On mahdollista, että tulevaisuudessa pernan immuunivasteita voitaisiin säädellä salpaamalla tai aktivoimalla Clever-1-molekyyliä, Jalkanen lisää.
Tutkimustulokset on julkaistu arvostetussa Science Immunology -lehdessä 29.3.2019.