Euroopan komissio on nimittänyt eurooppalaisen vertailulaboratorion tukemaan hinkuyskän ja kurkkumädän torjuntaa ja valvontaa unionin alueella. Turun yliopisto johtaa ja koordinoi laboratoriota, johon kuuluu viisi jäsenlaitosta yhteensä neljästä maasta.
Tarttuviin tauteihin kuuluvat hinkuyskä ja kurkkumätä ovat vakavia sairauksia, joita molempia voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotteilla. Tästä huolimatta hinkuyskä ja kurkkumätä ovat yhä huolenaiheita Euroopan unionin alueella. Monissa Euroopan maissa, kuten Suomessa, on tälläkin hetkellä meneillään hinkuyskäepidemioita. Taudit siis joko leviävät edelleen tai ilmaantuvat uudelleen eri alueilla. Siksi Euroopan komissio on nimittänyt uuden eurooppalaisen vertailulaboratorion (European Reference Laboratory for Diphtheria and Pertussis, EURL-PH-DIPE) edistämään näiden tautien torjuntaa ja valvontaa.
Turussa laboratoriota ja koko konsortiota johtaa professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Qiushui He yhdessä projektitutkija Alex-Mikael Barkoffin kanssa. Muut konsortion laitokset ovat Belgiassa, Ranskassa ja Saksassa. Hanketta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) kanssa. Laboratorion toimintakausi on seitsemän vuotta (2025–2031). Hankkeen budjetti on yli 2,6 miljoonaa euroa, josta Turun yliopiston osuus on hieman vajaat miljoona euroa.
Valvontaa ja varautumista terveysuhkiin
EURL-PH-DIPEn tarkoitus on pitää yllä ja lisätä Euroopan unionin valmiutta vastata kurkkumädän ja hinkuyskän muodostamiin terveysuhkiin. Tämä tapahtuu muun muassa kehittämällä ja harmonisoimalla laboratoriokapasiteettia jäsenvaltioissa. Tavoitteena on myös tehostaa seurantaa, yhdenmukaistaa menetelmiä ja varmistaa, että paikallisiin ja laajempiin epidemioihin voidaan reagoida nopeasti.
Lisäksi laboratoriossa toteutetaan EU:n laajuinen seroprevalenssitutkimus, jossa tutkitaan hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan muodostuneita vasta-aineita Euroopan väestöissä. Laboratoriokonsortion tehtäviin kuuluu myös koulutuksen ja asiantuntemuksen jakaminen Euroopan laajuisesti.
– On suuri kunnia, että meidät on nimetty Euroopan referenssilaboratorioksi kurkkumädän ja hinkuyskän osalta. Tämä osoittaa myös koko konsortion osaamisalueiden vahvuuden, sanoo professori Qiushui He.
Turussa on alan vahva osaamiskeskittymä
Qiushui Hen ja professori Jussi Mertsolan johtamalla Turun hinkuyskäryhmällä on pitkä kokemus hinkuyskätutkimuksista. He on toiminut vuodesta 2001 lähtien Suomen kansallisen kurkkumätä- ja hinkuyskäviitelaboratorion johtajana. He ja Mertsola johtavat myös Euroopan hinkuyskäverkostoa EUpertstrainia, joka tutkii hinkuyskäbakteereissa tapahtuvien variaatioiden vaikutusta rokotteiden tehokkuuteen Euroopassa.
He on lisäksi koordinoinut jo vuodesta 2009 lähtien ECDC:n rahoittamia hinkuyskän laboratoriotutkimusverkostoja, joilla on parannettu ja standardisoitu hinkuyskän laboratorioseurantaa EU:n ja ETA:n jäsenvaltioissa. Ryhmä on toteuttanut useita hinkuyskärokotetutkimuksia viimeisen 30 vuoden aikana.
InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot. InFLAMES on osa Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaa.