Psykonet käynnistää uudet erikoispsykologikoulutukset
Psykonet-yliopistoverkosto on avannut tammikuussa hakuun viisi erikoispsykologikoulutusohjelmaa. Lasten ja nuorten, neuropsykologian, terveyspsykologian sekä työ- ja organisaatiopsykologian koulutusten rinnalle uudeksi kokonaisuudeksi on luotu kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutus. Haku ohjelmiin on tammikuussa, koulutus alkaa syksyllä.
Erikoisalojen koulutusten järjestämisvastuut on jaettu yliopistojen kesken niiden vahvuuksien mukaan. Turun yliopisto ja Åbo Akademi tuottavat lasten ja nuorten, Itä-Suomen yliopisto terveyspsykologian, Tampereen yliopisto työ- ja organisaatiopsykologian ja Helsingin yliopisto sekä neuropsykologian että kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologikoulutukset.
– Psykonetin toiminnan keskeisenä hyötynä on se, että saamme parhaat asiantuntijat vetämään koulutusta. Verkostoyhteistyö on viety pitkälle esimerkiksi videovälitteisten luentojen avulla. Näin esimerkiksi muualla Suomessa asuva psykologi voi osallistua Turun yliopistojen järjestämän lasten ja nuorten erikoistumispsykologikoulutuksen luennoille lähempänä kotia, vaikka Jyväskylässä, tai katsoa luennot jälkikäteen kotona, Psykonetin johtokunnan puheenjohtaja, Turun yliopiston psykologian professori Paula Salo kertoo.
Eniten hakemuksia on perinteisesti tullut neuropsykologian erikoistumiskoulutukseen sillä se antaa pätevyyden toimia neuropsykologina. Aiempina vuosina neuropsykologian koulutukseen on voitu ottaa kolmannes hakijoista, muissa koulutukseen on päässyt suurin osa hakijoista.
– Aivan uutena kokonaisuutena meillä on tarjolla kliininen mielenterveyspsykologia. Terveyspsykologiassa sekä työ- ja organisaatiopsykologiassa meillä on nyt myös tarjolla 30 opintopisteen moduulit. Terveyspsykologian moduuliin voivat hakea muutkin terveydenhuoltoalan ammattilaiset kuin psykologit kun taas työ- ja organisaatiopsykologian koulutusmoduuliin voivat hakea korkeakoulutetut ammattilaiset, jotka tarvitsevat työssään työ- ja organisaatiopsykologista erityisosaamista, koordinaattori Tanja Sarlin kertoo.
Koulutus on maksullista ja verovähennyskelpoista maksaa koulutuksen sitten opiskelija itse tai hänen työnantajana. Haku koulutuksiin on alkanut ja päättyy 25.1.2019.
Erikoispsykologien koulutus uudistui 2015. Ensimmäiset uuden mallin koulutukset alkoivat kolme vuotta sitten, ja ensimmäiset uuden koulutuksen saaneet valmistuvat keväällä. Nykyisessä mallissa on aiempaa vahvempi side työelämään. Esimerkiksi koulutuksen lopputyön voi tehdä omaan työhönsä liittyvänä kehittämishankkeena.
– Näin erikoistumiskoulutus tuottaa välittömästi käytännön hyötyjä työelämään, Salo sanoo.
Ruotsinkielisiä yhteisiä kursseja ei erikoistumisopinnoissa ole. Lisäksi Åbo Akademi toimii vastuuyliopistona oikeuspsykologian erikoistumiskoulutukselle, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 2017–2019.
– Kyseessä ei kuitenkaan ole erikoispsykologikoulutus vaan monialainen erikoistumiskoulutus, johon myös on seuraava haku on myöhemmin keväällä 2019. Tästäkin tietoa tulee Pyskonetin nettisivulle, Sarlin kertoo.
Lue lisää: psykonet.fi
Lisätietoja: koordinaattori Tanja Sarlin, p. 040 767 9358, tanja.sarlin@utu.fi
**
Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet