Opiskelu sosiaalityön oppiaineessa

Sosiaalityön opetuksessa kiinnitetään huomiota ihmisten ja yhteisöjen sosiaalisten oikeuksien edistämiseen sekä hyvinvoinnin ehtoihin, eriarvoistumiskehitykseen ja ekologiseen kestävyyteen. Sosiaalityössä tarvittavat valmiudet liittyvät yhteiskuntatieteellisiin tutkimus-, ongelmanratkaisu-, päättely-, vuorovaikutus- ja argumentointitaitoihin. Sosiaalityön koulutus antaa valmiudet asiakas- ja asiantuntijatyöhön, jolla ehkäistään, vähennetään ja poistetaan sosiaalisia ongelmia. Sosiaalityössä kyse on tutkimukseen perustuvasta yksilö-, perhe-, yhteisö- ja yhteiskuntatason ammatillisesta toiminnasta sosiaalityön tieto- ja arvoperustaan pohjautuen.

 

Videotyöryhmä: Tuuli Mattila, Elina Laine, Mia Malmberg & Maria Rajala

 

Opetuksessa korostuu vahva tutkimusmenetelmällinen osaaminen ja laaja tieteellisen tiedon käyttö ja sen soveltaminen. Opetus on tutkimusperustaista ja kiinnittyy sosiaalityön ammattikäytäntöihin ja kohdeilmiöihin.  Opetuksen painopistealueita ovat monialaisen osaamisen opetus, lasten ja perheiden parissa tehtävä sosiaalityö, monikulttuurisuuden kysymykset, lähisuhdeväkivalta ja marginalisaatio.

Turun yliopiston sosiaalityön oppiaineen erityispiirteenä on moniammatillinen käytännönopetus eri opintojaksoilla. Sitä toteutetaan työmenetelmien ja -käytäntöjen opetuksena muun muassa moniammatillisessa klinikkaopetuksessa. Klinikkaopetuksen tavoitteena on luoda aitoon asiakastyöhön pohjautuva oppimis- ja opetusympäristö, joka keskittyy lasten, nuorten, aikuisten ja perheiden tutkimukseen, neuvontaan ja kuntoutukseen.

Valmiudet eri ammattialoille

Sosiaalityöntekijän ammatillisesta kelpoisuudesta säädetään laissa sosiaalihuollon ammattihenkilöistä (817/2015).Sosiaalityötä opiskelleet ovat sijoittuneet viime vuosina työmarkkinoille hyvin. Sosiaalityöstä valmistuneet työllistyvät sosiaali- ja terveydenhuollon eri sektoreille, alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisiin projekteihin sekä tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Sosiaalityön koulutus antaa valmiudet toimia sosiaalihuollon asiantuntija- ja johtotehtävissä. Sosiaalityöopintoihin on mahdollista sisällyttää pätevyyden antavat opinnot sosiaali- ja terveydenhuollon opetustehtäviin.

Sosiaalityön opiskelu

Opiskelija on itse vastuussa opintojensa suunnittelusta ja etenemisestä. Useissa sosiaalityön aine- ja syventävän tason opinnoissa on pakollisia edeltäviä opintoja, jotka tulee olla suoritettu ennen kuin opiskelija voi osallistua kurssille tai seuraavan tason opintoihin. Lisätietoa vaadittavista edeltävistä opinnoista ja kurssien tarkemmasta sisällöstä löytää opinto-oppaasta. Opiskelija tarkistaa itse osallistumisoikeutensa ja vaadittavien suoritusten sisällön opinto-oppaasta kurssikohtaisesti. Vain pääaine- ja tutkinto-opiskelijoilla on oikeus käytännönopetukseen. 

Opetusmenetelmät ja opetustilat

Sosiaalityön opetus on suurelta osin pienryhmäopetusta, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota niin ammattikäytäntöjen kuin tutkimusvalmiuksien aktiiviseen harjoitteluun yhdistettynä teoreettisiin opintoihin. Sosiaalityön opetus toteutetaan pääosin yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan Publicum-rakennuksessa. Käytännön opetuspaikkoja ovat erilaiset sosiaalityön toimipisteet, ensisijaisesti Turussa, mutta myös muualla Suomessa ja ulkomailla.

Opiskelijaksi sosiaalityöhön

Sosiaalityön koulutukseen voi hakea korkeakoulujen yhteishaun, avoimen väylän sekä maisterihaun kautta. Sosiaalityöhön ei ole siirtohakua. Sosiaalityön oppiaineeseen ei oteta pääaineenvaihtajia tiedekunnan sisältä.

  • Valintaperusteet löytyvät Opintopolusta
  • Yhteistyösopimuksen johdosta sosiaalityön oppiaineeseen otetaan hakemusten perusteella vuosittain korkeintaan kymmenen Åbo Akademin sosiaalipolitiikan opiskelijaa sosiaalityön pääaineopintoja suorittamaan. Opiskelu tapahtuu suomen kielellä. Opiskelijat opiskelevat Turussa ja suorittavat samat kurssit kuin sosiaalityötä Turun yliopistossa pääaineenaan opiskelevat. 

Sosiaalityön hyväksilukemisen menettelytavat

Aiempien opintojen hyväksiluku on prosessi, joka käynnistyy opiskelijan omasta aloitteesta. Opiskelija on itse vastuussa opintosuunnitelmansa teosta ja päivittämisestä. Oppiainetasolla annettava henkilökohtainen opinto-ohjaus, esim. henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) kuuluu pääaineopiskelijoille. Keskustelua ja ohjeistusta hyväksilukemisen käytäntöihin saa HOPS-keskustelun yhteydessä.

Sosiaalityön oppiaineen käytäntöjen lisäksi yhteiskuntatieteellisellä tiedekunnalla on ohjeita opintojen ja tutkintojen hyväksiluvusta.

Jatko-opinnot

Sosiaalityöstä valmistuneilla on mahdollisuus suorittaa valtiotieteiden lisensiaatin ja tohtorin tutkinto sekä sosiaalityön erikoistumiskoulutus. Sosiaalityön erikoistumiskoulutusta järjestetään yhteistyössä muiden Sosnet-yliopistojen kanssa.

Tohtorin tutkinnon keskeinen opintovaatimus on väitöskirjan kirjoittaminen ja julkinen puolustaminen. Jatkokoulutettavat osallistuvat tutkijaseminaareihin ja suorittavat sekä sosiaalityön opetusohjelmassa olevia, tiedekunnan tohtoriohjelman ja/tai yliopiston tutkijakoulun (UTUGS) tarjoamia että vapaasti sovittavia muita väitöskirjatyötä tukevia opintoja. Lisätietoa jatkotutkinnoista saa tiedekunnan sivulta. 

Opiskelua ja hakua tukevat palvelut

Opinto-ohjausta ja tietoa opinnoista on saatavilla paljon. Opintojen ohjausta on niin yliopiston, tiedekunnan kuin myös oppiaineen tasolla.  

Tiedekunnan opintoneuvontaan kuuluu koko tutkintoa, opintojen kokoamista, tiedekunnan yhteisiä viestintä- ja yleisopintoja sekä sivuainekokonaisuuksia koskeva neuvonta. Neuvontaa antavat tiedekunnan opintoneuvojat.

Sosiaalityön opintoneuvonta keskittyy antamaan ohjausta oppiaineen omiin opintoihin liittyen. HOPS-ohjaaja auttaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) teossa. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) tavoitteena on tukea opiskelijaa opintojen suunnittelussa ja etenemisessä. Kandi- ja maisteritutkintoon tehdään oma suunnitelma. Sosiaalityön hops-ohjaajat tavoitat osoitteesta sosiaalityoopintoneuvonta@utu.fi.