Väitöskirjan hyväksymisprosessi Turun kauppakorkeakoulussa
Turun kauppakorkeakoulun tohtoriohjelman johtoryhmä käsittelee mm. seuraavat asiat tohtoriohjelman johtajan päätöksiä varten: väitöskirjan esitarkastajien määrääminen, väitöskirjan painatusluvan myöntäminen ja luvan antaminen väitöskirjan esittämiseen sekä väitöskirjojen hyväksyminen.
Tältä sivulta löytyy väitöskirjan hyväksymisprosessi vaihe vaiheelta. Lisätietoja väitöskirjan painatuksesta ja julkaisusta löydät kohdasta Väitöskirjan julkaisuohjeet Turun kauppakorkeakoulussa. Huomioi, että Turun kauppakorkeakoulun väitöskirjojen julkaisuprosessi eroaa hieman Turun yliopiston yleisten ohjeiden mukaisesta prosessista.
Hakemukset, esityslomakkeet ja tarvittavat liitteet tulee toimittaa ohjeiden mukaisesti noin kahta viikkoa ennen kokousta, jossa asia käsitellään. Ks. kokousaikataulu Tohtoriohjelman johtoryhmän sivulta.
Väitöskirjan hyväksymisprosessi on myös kuvattu UGIS-järjestelmässä. On suositeltavaa että tohtorikoulutettava käy merkitsemässä siellä itselleen, mitä on jo tehty ja tarkistaa prosessin seuraavat vaiheet.
Väitöskirjan hyväksymisprosessi
Tohtorikoulutettavan opintojen on oltava mielellään kokonaan, mutta vähintään 90 % suoritettu ja rekisterissä ennen kuin väitöskirjan hyväksymisprosessi voidaan aloittaa. Tohtoriohjelman koordinaattori auttaa mielellään opintojen tarkistamisessa ja kiinnittämisessä oikeisiin kokonaisuuksiin.
Tohtorikoulutettava varmistaa itse, että käsikirjoitus noudattaa Turun yliopiston Annales-sarjan julkaisuformaattia (https://utuguides.fi/vaitoskirjat/annalesgraafisetohjeet#s-lg-box-14793521) ja että julkaisuluvat ovat kunnossa. Julkaisulupien selvittämisessä auttaa yliopiston kirjasto: julkaisut@utu.fi. Ohjaajat varmistavat, että käsikirjoitus on sisällöllisesti valmis esitarkastukseen, ja että käsikirjoitukselle tehdään Turnitin-tarkastus. Tämä Turnitin-tarkastettu käsikirjoitus toimitetaan tohtoriohjelman johtoryhmään ja esitarkastajille, joten käsikirjoitukseen ei saa Turnitin-tarkastuksen jälkeen tehdä enää muutoksia. Tohtorikoulutettavan on siis pidettävä huoli siitä, että käsikirjoitus on riittävän viimeistelty siinä vaiheessa, kun toimittaa sen esitarkastusta varten tohtoriohjelmaan. Muutoksia saa tehdä vielä esitarkastuksen jälkeen (myös abstraktit ja alkusanat voi viimeistellä myöhemmin, mutta käskirjoituksessa tulee olla mukana jo esitarkastuvaiheessa abstrakti sillä kielellä, jolla esitarkastajat sen ymmärtävät lukea). Turnitointi tehdään Moodlessa (ohjaajalla on väitöskirjojen turnitointia varten tilattu Moodle-alusta, jonne väittelijä palauttaa käsikirjoituksensa), lisätietoja FairUTUn sivuilla: https://www.utu.fi/fi/fairutu
Ohjaaja ja tohtorikoulutettava keskustelevat etukäteen esitarkastuksesta ja mahdollisista esitarkastajista, jotka eivät saa olla esteellisiä.
Tohtorikoulutettava lähettää väitöskirjakäsikirjoituksensa mahdollisine osatöineen esitarkastusprosessiin vaadittavien liitteiden kanssa. Käsikirjoitus ja liitteet toimitetaan sähköisen lomakkeen kautta: Väitöskirjan toimittaminen.
Mikäli kyseessä on kokoomaväitöskirja, liitetään sähköiselle lomakkeelle selvitys jatko-opiskelijan osuuksista yhteisartikkeleiden osalta. Selvitys kirjoitetaan englanniksi, mikäli esitettävät esitarkastajat ovat muualta kuin Suomesta. Selvitykset allekirjoittavat yhteisartikkeleiden muut kirjoittajat.
Kun väittelijä on toimittanut käsikirjoituksen esitarkastusta varten, voi oppiaineen professori tehdä sähköisellä lomakkeella ehdotuksen väitöskirjakäsikirjoituksen esitarkastajista, kun on ensin saanut näiden suostumuksen tehtävään. Kaikki liitteet ja esityslomake tulee olla toimitettuna kahdeksan päivää ennen tohtoriohjelman johtoryhmän (ToJo) kokousta (kokousaikataulu intrassa). Tässä vaiheessa tulee esittää vain esitarkastajia; väittelyluvan hakemisen yhteydessä tehdään esitys vastaväittäjästä, arvostelutoimikunnasta ja kustoksesta.
- oppiaineen professori toimittaa sähköisen lomakkeen: https://forms.utu.fi/private/vaitoksenhenkilot
- samassa yhteydessä toimitetaan liitteenä (tai alkuperäinen todistus sisäpostilla opintotoimistoon tai skannattu kopio sähköpostilla koordinaattorille) Turnitin-tarkastustodistus. Lisätietoja FairUTUn sivuilla: https://www.utu.fi/fi/fairutu. Riittää, että Turnitin-todistus tulee ennen kokousta eli ehdotuksen esitarkastajista voi tehdä jo ennen kuin Turnitin-todistus on valmis.
- HUOM! Esitarkastajien CV:n ja julkaisuluettelon tulee olla ajantasaiset ja esitarkastajien valinta on aina perusteltava, sekä esitarkastajien on oltava suostunut tehtävään jo ennen esityksen tekemistä.
Kun esitys on valmis, lomake tulee väittelijän hyväksyttäväksi sähköpostiin. Väittelijän on syytä siis tarkkailla sähköpostiaan!
Väittelijä voi myös hylätä esityksen, ja professorin on mahdollista muokata esitystä palaamalla lomakkeelle ja painamalla oranssia laatikkoa lomakkeen oikeassa yläkulmassa, jossa lukee "Kopioi tiedot uudelle lomakkeelle".
Tohtoriohjelman johtoryhmän sihteeri lisää esitarkastajien määräämisen seuraavan kokouksen esityslistaan. Tohtoriohjelman johtoryhmä käsittelee kokouksessaan esitarkastajien määräämisen ja kokouksen pohjalta tohtoriohjelman johtaja tekee virallisen päätöksen toimikuntaa kuultuaan. Päätös toimitetaan tiedoksi myös jatko-opiskelijalle sekä työn ohjaajalle.
Esitarkastajiksi voidaan valita kaksi Turun yliopiston ulkopuolista henkilöä, joista molemmilla on vähintään tohtorin pätevyys ja joista ainakin toinen on vähintään dosentti tai hänellä on vastaava pätevyys. Vastaväittäjän on puolestaan oltava vähintään dosentti tai hänellä on oltava vastaava pätevyys. Poikkeustapauksessa toinen esitarkastaja voi tulla Turun yliopiston toisesta tiedekunnasta, mutta vastaväittäjän on oltava Turun yliopiston ulkopuolelta. Esitarkastaja/vastaväittäjä ei saa olla esteellinen tai poleemisessa suhteessa väitöskirjatutkimukseen nähden; heillä ei esimerkiksi saa olla yhteisjulkaisuja väitöskirjan tekijän kanssa, eikä heillä saa olla tiivistä ja viimeaikaista (pääsääntöisesti viimeisen kolmen vuoden sisällä tapahtunutta) tieteellistä yhteistyötä ohjaajan kanssa. Esteellisyysperusteet on määritelty hallintolain 28 §:ssä. Näiden lisäksi pyydetään ottamaan huomioon tasa-arvoon liittyvät kysymykset sekä yhteistyöpotentiaali tulevaisuudessa. Hakemus käsitellään tohtoriohjelman johtoryhmässä. Asiasta päätettäessä huomioidaan em. minimivaatimusten lisäksi henkilöiden tieteelliset meriitit ja sopivuus ehdotettuun tehtävään.
Käsikirjoituksen saatuaan esitarkastajilla on 2 kuukautta aikaa lausunnon antamiseen. Lausunnot toimitetaan tohtoriohjelman johtoryhmän sihteerille, joka toimittaa ne jatko-opiskelijalle ja ohjaajalle. Väittelijälle annetaan mahdollisuus esitarkastuslausuntoja koskevan vastineen antamiseen ennen väittelyluvan käsittelyä.
Kaksi puoltavaa lausuntoa vaaditaan ennen kuin väittelylupaa voi hakea.
Kun kaksi positiivista esitarkastuslausuntoa on saapunut, oppiaineen professori voi tehdä esityksen väitöskirjan vastaväittäjästä, arvostelutoimikunnasta ja kustoksesta sähköisellä lomakkeella.
- Kauppakorkeakoulu: oppiaineen professori toimittaa lomakkeen: https://forms.utu.fi/private/vaitoksenhenkilot
- Arvostelutoimikuntaan nimetään esitarkastajat, vastaväittäjä ja ohjaaja(t), yhteensä 3-6 henkilöä.
- Vastaväittäjän valinta pitää perustella, jos vastaväittäjä ei ole ollut toinen esitarkastajista
- Kustoksen valinta pitää perustella, jos kustokseksi esitetään muuta kuin professoria
Väittelijä saa esityksen hyväksyttäväksi utu-sähköpostiinsa, joten sähköpostia on syytä tarkkailla! Tohtorikoulutettavan hyväksymän esityksen tulee saapua viimeistään 8 päivää ennen ToJon kokousta, jotta se otetaan käsittelyyn. Jos professorin on muokattava hakemusta, hakemuksen oikeassa yläreunassa on oranssi nappi "Kopioi tiedot uudelle lomakkeelle".
Lisätietoja väitöskirjan painatuksesta ja julkaisusta löydät kohdasta Väitöskirjan julkaisuohjeet Turun kauppakorkeakoulussa.
Laitos ja väittelijä hoitavat väitöksen käytännön järjestelyt. Väittelijän tulee toimittaa viestinnälle tiedot väitöksestä, ks. ohjeet väitöksestä tiedottamisesta. Tiedottaminen tulee tehdä heti, kun väittelylupa on myönnetty ja väitöspäivä on tiedossa.
Ohjeita löytyy sekä Turun yliopiston yhteisistä ohjeista, ks. https://www.utu.fi/fi/tutkimus/vaitokset/ohjeet sekä Turun kauppakorkeakoululla on omia ohjeita väitöskirjaprosessiin liittyen:
Väitöksen jälkeen arvostelutoimikunta keskustelee arvosanasta. Ohjaaja (arvostelutoimikunnan jäsen) vastaa keskustelun järjestämisestä. Vastaväittäjällä on väitöstilaisuuden jälkeen kaksi viikkoa aikaa arvostelulausunnon antamiseen. Lausunto toimitetaan tiedoksi arvostelutoimikunnan jäsenille, minkä jälkeen esitarkastajalla arvostelutoimikunnan jäsenenä on mahdollisuus eriävän mielipiteensä esittämiseen arvosanasta. Mikäli hän on eri mieltä, tulee hänen toimittaa 14 vuorokauden kuluessa arvosanan tiedoksi saatuaan perusteltu lausunto asiasta TSE:n johtokunnalle. Vastaväittäjän lausunto (ja mahdollinen eriävä mielipide) toimitetaan tohtoriohjelman johtoryhmän käsittelyyn. Tohtoriohjelman johtoryhmän kokouksessa vahvistetaan väitöskirjan arvosana.
Arvosanan saatuaan väittelijä valmistuu automaattisesti.
Turun kauppakorkeakouluseura tukee TSE:sta valmistuvia tohtoreita myöntämällä tietyin edellytyksin apurahoja väitöskirjojen painatuskustannuksiin. Apurahojen maksupäivät ovat kaksi kertaa vuodessa: 15.6. ja 15.12. Apuraha-asioissa lisätietoja antaa tohtoriohjelman koordinaattori.
Väittelijä kirjaa väitöskirjansa ja mahdolliset muut julkaisut sekä tiedot tutkimustietojärjestelmä Converikseen. Ohjeita ja linkki Converikseen Tieteellisen toiminnan arviointi -sivulta.