Tulevaisuuden tutkimuskeskus tekee pitkäjänteistä tutkimus- ja kehittämistyötä arjen kestävyyden edistämiseksi. Tutkimuksessamme keskitymme erityisesti ihmisen arjessa tapahtuvan toiminnan kestävyyteen. Analysoimme ja tuemme muutosta kohti kestäviä arjen valintoja. Tutkimuksen lisäksi keskus kehittää kestävää arkea tukevaa yhteisöjen monialaista osaamista esim. osallistamalla kansalaisia ja organisaatioita erilaisiin kestävää arkea edistäviin prosesseihin. 

Viimeaikaisia tutkimuksemme painopisteitä ovat olleet  erityisesti kestävä ruoan kuluttaminen sekä ilmastoystävällinen energiankulutus. Tutkimme myös biotaloutta, luontosuhteita, kestävää liikkumista sekä terveellisten elämäntapojen edistämistä. Arjen muutosten ymmärtämisessä ja mahdollistamisessa tärkeää on systeeminen ymmärrys sekä ihmisten kokemukset arjen ja elämäntapojen muutoksista ja niiden tulevaisuuksista.

Ennakoinnin menetelminä käytämme muun muassa tulevaisuusverstaita, skenaario- ja Delfoi-prosesseja, erilaisia heikkojen signaalien tunnistusmenetelmiä sekä etnografisia menetelmiä. 

Käynnissä olevat tutkimus- ja kehittämishankkeet:

Transborder Cooperation for Circular Soilless Farming Systems (TransFarm)

TransFarm-projektin tavoitteena on suljetun kierron vesiviljelyn kehittäminen ja suosion lisääminen kaupunkiviljelijöiden keskuudessa.

TransFarm-projektin rahoitus tulee EU:n Interreg Central Baltic -ohjelmasta. 

> Lue lisää hankkeesta

Lisätietoja: Veijo Pönni, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Interreg logo

 

Winning spatial solutions for future work, enabling the double twin transition of digital/green and virtual/physical transforming our societies by 2035 (T-Winning Spaces 2035)

Tämä monitieteinen tutkimus kokoaa yhteen ainutlaatuisen ryhmän tutkijoita ja menetelmiä alue- ja maankäytön suunnittelun, asuntosuunnittelun, arkkitehtuurin, kiinteistönhoidon, kaupunkifysiikan ja ympäristöterveyden, kiinteistö- ja tulevaisuustutkimuksen aloilta.

Esittelemme uudenlaisen käsityksen siitä, kuinka erilaiset työympäristöt, mukaan lukien kodit, työpaikat ja kolmannet paikat, vaikuttavat suoraan ja välillisesti sekä sosiaalisiin että ympäristövaikutuksiin. Hankkeen tuloksina tuodaan esiin konkreettisia tilaratkaisuja erilaisille organisaatioille ja yksilöille. Lisäksi tunnistetaan yritysten työpaikkastrategioiden optimoinnin keskeisiä elementtejä.

> Lue lisää hankkeesta

Yhteistyöpartnerit: Aalto-yliopisto (koordinaattori), Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja Tampereen yliopisto. 

Tutkimusryhmä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa: Juha Kaskinen (PI), Sirkka Heinonen, Juho Ruotsalainen, Mikkel Stein Knudsen, Amos Taylor ja Joni Karjalainen. 

Tutkimushankkeelle on myönnetty vuosina 2023–2025 Euroopan unionin elpymisvälinerahoitusta (NextGenerationEU) Suomen Akatemian kautta projektinumerolla 353326.

Lisätietoja: Sirkka Heinonen

SA & RRF

STYLE-hankkeen 'Towards Healthy Mobility' -webinaari 29.4.2020